keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Talvidendrologiaa, punasaarni

Saarni herättää maastossa huomiota jäykkien oksiensa ja leveän latvuksensa ansiosta. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena lehtosaarni, joka menestyy kolmosvyöhykkeellä asti. Saarni on kasvupaikan suhteen vaatelias, se suosii ravinteikkaita, kalkkipitoisia, syvämultaisia ja kosteita kasvupaikkoja

Näissä kuvissa oleva punasaarni (Fraxinus pennsylnica) on kotoisin Pohjois-Amerikasta.


Punasaarnen oksakulmat ovat luonnostaan avoimet ja latvus on leveä. Punasaarni viihtyy kuivemmilla paikoilla, kuin lehtosaarni ja menestyy viljeltynä nelosvyöhykkeellä asti.Punasaarnen silmut ovat kastanjanruskeat, nuoret oksat ovat nukkaiset. Saarnen kaarna on kauniin vaalean ruskeaa. Kaarna näyttää verraten sileältä, sillä sen uurteet ovat matalia.

11 kommenttia:

 1. Kauniin muotoinen punasaarni<3 Meidän lähellä kasvaa paljon lehtosaarnia, siitä tulee monesti vähän risuisen näköinen kun saattaa kuivatella isojakin oksia. Siitä huolimatta istutin saarnen alapihalle, toivottavasti on sille tarpeeksi kostea paikka, jos ei vaikka kuivuisi niin herkästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluaisin saarnen mökkipihalleni, mutta siellä ei taida olla tarpeeksi tilaa leveäksi kasvavalle puulle.

   Poista
 2. Viron matkoilla olen nähnyt niitä paljon, mutta täällä Suomessa en ole niitä monessakaan paikassa nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vaatelias kasvupaikan suhteen ja siksi harvinainen. Se herättää kyllä aina huomion heleän vihreällä lehdistöllään.

   Poista
 3. Vai on noita punasaarnejakin. Olen luullut, että lehtosaarni on ainoa saarni, joka Suomessa menestyy.
  Meidän saarnemme kasvaa lammen rannalla. Se on siementänyt ympäristöön ja noita taimia olen sitten siirrellyt eri paikkoihin. Täytyykin tarkkailla, olenko laittanut tarpeeksi kosteille paikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä lähellä on vanhan taimiston alue, joka on nyt vapaasti kasvavana metsikkönä. Alueelta löytyy paljon saarnen siementaimia. Saarni on ahkera lisääntymään.

   Poista
 4. Kaunis puu tosiaan. Tuo alin kuva on hienon taiteellinen!

  VastaaPoista
 5. Kauniit kuvat saarnista.
  Meillä olikin noita saarnia siellä entisessä kodissamme.

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!