lauantai 31. elokuuta 2024

Tämän kesän daaliat

 

Kesän viimeisenä päivänä on hyvä muistella tämän vuoden daalioiden kukintaa. Tänä vuonna daaliat saivat aikaisen lähdön, kun kylmäkellarin kylmälaite meni rikki helmikuun lopulla. Siirsin talvettamani daaliat huoneen lämpöön jo maaliskuun puolella, sillä ne olivat jo aloittaneet kasvun pimeässä kellarissa. Näin jälkikäteen ajateltuna olisin hyvin voinut antaa niiden olla 14 asteisessa kellarissa vielä jonkin aikaa. Daaliat kasvoivat kuitenkin huoneen lämmössä maltillisesti. Mustilan puutarhalta tulleet uudet daaliat ruukutin myös heti, kun ne tulivat, sillä niissäkin oli kasvua näkyvissä. Nämä uudet olivat kellarissa 7.4. asti ja sen jälkeen valoisalla ikkunalla. 

Huhtikuun lopulla vein uudet ja vanhat daaliat mökille valoisalle ja lämmittämättömälle kuistille. Toukokuun alku oli kylmä ja sitten kevät alkoi rytinällä toukokuun puolivälissä. Daaliat alkoivat kärsiä helteisellä kuistilla ja vein kaikki ulos 27.5. Yöpakkasia ei enää tullut ja kaikki selvisivät kasvun alkuun.


Ensimmäisenä kukkaan ehti talvettamani  Copper Boy jo 25.6. Se on kasvanut rehevästi koko kesän ja kukkinut koko ajan.



Toisena kukkansa aukaisi pitkäksi venähtänyt Tartan 3.7. Kukka avautui hyvin tumman puhuvana, mutta muuttui viininpunaiseksi kukinnan edetessä.




Vuokkodaalia Totally Tangerine ehti kukkaan 9.7. 



Samaan aikaan Creme de Cassis avasi ensimmäisiä kukkiaan. Aikaisesta ruukuttamisesta oli hyötyä, sillä yleensä daaliani ovat kukkineet vasta loppukesästä, mutta nyt puolet oli kukassa jo ennen heinäkuun puolta väliä.



Heinäkuun lopulla tuli kukkaan pallodaalia Isabel. Tämä kannattaisi talvettaa, sillä kukinta on ollut kaunis ja runsas.



Viime vuodelta talvettamani Edinburgh kärsi eniten pitkästä esikasvatuksesta. Se aloitti jo sisällä voimakkaan kasvun, joka sitten tyrehtyi, kun vein sen ulos. Se teki pieniä, epämuotoisia  nuppuja, jotka latvoin pois, jotta se olisi keskittynyt kasvuun. Koko kesänä se ei ole oikein päässyt kukkimisen vauhtiin. Elokuussa on sentään kehittynyt muutama kunnollinenkin kukka.

Daalia Gitt's Crazy on varmaan saanut nimensä hurjasta kasvustaan. Varsi kasvoi pari metriseksi. kukkaa sai odottaa elokuun lopulle saakka.


Kukka heilui yli kahden metrin korkeudessa, sillä daalia kasvaa isossa ruukussa. Nousin tikkaille ja taivutin kukkaa, jotta sain kuvan... ja katkaisin varren.



Kun varsi oli katkennut, kukasta sai paremmin kuvan. Harmitti kyllä vietävästi, kun pitkään odotettu kukinta loppui lyhyeen.



Otin katkenneen latvan maljakkoon, jossa isoimmat nuput saattavat jopa aueta.

Kasvussa on vielä yksi daalia, viime vuodelta talvetettu Mango Madness, jossa näkyy pieni nuppu. Tämä daalia oli viime vuonnakin niin hidas, että luulen, ettei se ehdi kukkaan. 

Ihan onnistunut daaliakesä kaiken kaikkiaan!






















8 kommenttia:

  1. upeita daalioita sinulla.Niin hienoja erilaisia värisävyjä. mahtavia.
    Minulla ollut tänä kesänä vuosien tauon jälkeen 4 valkoista kaksi jotain oranssin väristä ruskehtavaa daaliaa. Nyt harmittaa kun ei ole mitään paikkaa mihin saisin ne talvehtimaan. Ainakin nuo valkoiset olisin niin halunnut talvettaa.
    Jos ei tule niitä syyskuun alun hallaöitä niin saa vielä pitkään nauttia daalioiden kukinnasta niinkuin monen muunkin kukinnasta.
    Oikein hyvää syyskuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mummeli! Daaliat ovat ihania loppukesän kukkijoita, tekee vain aina mieli saada ne kukkaan mahdollisimman aikaisin...

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Yritän taas talvettaa kauneimmat ja nuo, jotka tulevat kukkaan aikaisin.

      Poista
  3. Voi harmi miten kävi Gitt's Crazyllesi. Sillä on todella hieno väritys!
    Ja tuo Totally Tangerine on kyllä söpö tapaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totally Tangerinen värit ovat juuri sellaiset, joista tykkään kovasti :)

      Poista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!