torstai 6. syyskuuta 2012

Joutomaa

Kuvasin joutessani mökin piharakennuksen takana olevaa joutomaata elokuun puolivälissä. Joutomaa on tonttini ja kaurapellon välissä oleva kaistale naapurin maata.

 
Siementä kypsyttävä maitohorsma on ihanan untuvainen

 
Taustalla näkyy hahtuvaisia horsmia ja jotakin vaaleanpunaista...

 
...joo, kyllä se on jättipalsamia.

 
Joutomaalle oli päässyt kuin varkain kasvamaan tiheä jättipalsamikasvusto. Kun tajusin, että sitä on siellä noin paljon ja menin katkomaan varsia pois, oli liian myöhäistä. Kypsiä siemeniä sinkoili jo ympäriinsä heti kun koskin kasveihin.
 
Olen aiemmin kirjoittanut täällä , miten inhoan jättipalsamia ja kuinka olen hävittänyt sitä pois omalta tontiltani. Nyt se aikoo valloittaa joutomaan ja sieltä käsin tietenkin hivuttautua takaisin tontilleni. Torjunta on tältä vuodelta jo turhaa, mutta ensi vuonna täytyy käydä ajoissa taisteluun.
 
Viikot menevät kamalan nopeasti, taas on tulossa viikonloppu. Olen saanut uuden lukijan, tervetuloa sini!

20 kommenttia:

 1. Meillä on keskellä metsää jättibalsamikasvusto. En tiedä onko siellä joskus ollut rakennus vai miten palsami on päätynyt metsäaukiolle. Se ei ole levinnyt ja luulen, että se vähitellen tukahtuu. Ei sekään voi metsän kanssa kilpailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättipalsami tuntuu suosivan aurinkoisia kasvupaikkoja, muuten sille kelpaa kuiva tai kostea, laiha tai ravinteikas maa. Jospa varjoisa metsä tosiaan estäisi sen leviämisen.

   Poista
 2. Kuin pumpulipelto tuo horsmapilvi. Miksihän tuo jättipalsami onkin tänä kesänä oikein ryöpsähtänyt kasvuun, naapurin pihamaalla ennen oli jokunen, nyt kaikki paikat sitä täynnä. valloittaa kohta heillä kaikki paikat, oliko sitten nuo pari kesää niin otollisia niiden siementämiselle ja nyt sitten kostea kesä laittanut itämiseen vauhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kaupunkikodin lähellä huomasin, että palsami on levinnyt myös täällä tänä kesänä kamalasti. Suotuisa kesä jättipalsamille.

   Poista
 3. Jättibalsami on kyllä ongelmallinen, aikamoisen työn saa tehdä, että onnistuu sen hävittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökin pihassa ovat itäneet edellisvuotisetkin siemenet. Ja siemenen tuotto vaiheeseen ehtinyt kasvi levittää niitä tehokkaasti pitkänkin matkan päähän.

   Poista
 4. Meidän tontin rajaa myös uhkaavasti lähestyvät jättipalsamikasvustot tien toisella puolella olevasta pienestä metsiköstä,jota kukaan ei hoida.
  Ihan kaunis kasvi suurena ryhmänä,mutta valtaa kyllä kaikki paikat,jos sen vaan antaa olla :c

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se kasvaa menestyessään niin tiheänä kasvustona, etteivät muut kasvit kyllä enää paikalla menesty.

   Poista
 5. Naapuri kertoi tässä eräänä päivänä usean vuoden jättibalsamin hävitystalkoistaan - onneksi sentään mökillä, eikä täällä meidän kylällä. On kuulemma viheliäinen kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla joutomaalla saa kyllä myös tehdä töitä, että saa sen häädettyä... toisen maata ei oikein voi alkaa niittämäänkään.

   Poista
 6. "Joutomaa" ja "rikkaruoho" kuulostavat huonoilta, mutta kuvauksellisesti rikkaita : ) Horsma on kaunis kukka joka vaiheessa, kuten todistat kuvillasi : )

  VastaaPoista
 7. Halusin muistaa sinua ihan itse liikkeelle laittamallani tunnustuksella.

  Sen voit noutaa blogistani http://viher-jakasityopiiperrysta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 8. Vastaukset
  1. Hahtuvat ovat kauniita varsinkin vastavaloon kuvattuina.

   Poista
 9. Mummelin blogin kautta tänne löysin. Minäkin leski v:sta 2006 lähtien, kun mies menehtyi työtapaturmassa. Syksy tuo aina muistot mieleeni. Kauniita kuvia sinulla puutarhasta ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit blogiini Beate! Olen tainnut käydä blogissasi jo joskus aiemminkin.

   Poista
 10. Se on vähän samanlaista kotiloittenkin kanssa. Itse sain pidettyä ne monta kesää poissa tontiltani. Pidin nurmikon lyhyenä, ei mitään pusikoita yms., levitin kotiloraetta mahdollisiin riskipaikkoihin ennaltaehkäisemään ja samoin ripottelin tuhkaa. Mitäpä se auttaa, jos aidan takana on hallitsematon vesiheinäpöheikkö ja tontille jo tulleita kotiloita ei edes yritetä torjua. NO, nyt saan minäkin niistä nauttia tämän sateisen kesän myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiloita on tänä kesänä ollut enemmän minunkin pihassani. Kukkapenkkini ovat niin tiheät, että niillä on ollut hyvät oltavat siellä... Nauhuksista ne taitavat tykätä erityisesti, sillä niiden lehdet on syöty ihan reiille.

   Poista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!