perjantai 1. maaliskuuta 2013

Oranssitähdikki ja muita hankintoja


Tälläinen oranssitähdikki (Ornithogalum dubium) minulla oli ikkunallani muutama vuosi sitten ja nyt kun näin niitä kaupassa oli tietenkin pakko ostaa sellainen. Kukka on aivan ihanan loistavan oranssi ja se kukkii pitkään. Kasvi ei vaadi mitään ihmeellisiä hoitotoimenpiteitä, mutta liiasta märkyydestä se ei pidä.


 
 

 
Kukinto muuttuu enemmän tähkämäiseksi kukinnan edistyessä.
 
Siemeniä alkaa olla nyt ostettuna aika monta pussia... Mihin minä näiden kanssa oikein joudunkaan!
 
Tämän kesän köynnöskasviksi valitsin punaisen ruusupavun. Lisäksi otin kokeiltavaksi hyasinttipapua (Lablab purpureus), siihen sain idean täältä puutarhablogeista. Hyasinttipavulla on lilat, tuoksuvat kukat ja se kasvaa noin kolmemetriseksi. Se saa kasvaa mökin ovenpielessä isossa ruukussa.
 
Lisää tuoksua ja toivottavasti myös perhosia tuo pihaani ensi kesänä heliotrooppi. Olen joskus kasvattanut sitä parvekkeella ja sen tuoksu oli tosiaan ihana. Sillä on aika pitkä esikasvatusaika, laitankin sen siemenet multaan ihan lähipäivinä.
 
Ensi kesänä kukkapenkissä kasvaa toivon mukaan paljon erilaisia unikoita. Minulla on pioniunikon, sulkaunikon ja eriväristen silkkiunikoiden siemeniä. Aion poistaa unikkopenkin ympärillä olevan aivan turhan laatoituksen, näin saan lisää tilaa kukille.
 
Sailan blogista sain idean mökin ikkunoille. Aion laittaa kuistin jokaiselle ikkunalle mummonpalsamiruukun. Äiti kasvatti näitä kerrottukukkaisia palsameita (Impatiens balsamina) sekä huonekasveina, että kukkapenkissä. Ne vaativat säännöllistä kastelua, joten mökillä täytyy olla paljon ensi kesänä.
 
Niittykasvien joukkoon keksin kivan, värikkään lisän. Sarjasaippo (Iberis umbellata) on vaatimaton, vähän kuivuuttakin kestävä yksivuotinen kukka. Sillä saan lilan ja vaaleanpunaisen sävyjä niittykukkien joukkoon.
 
Kukkapenkkiin olen ostanut kokeiltavaksi rastia (Anchusa azurea). Se on yksivuotinen, noin metrin korkuiseksi kasvava kukka, jolla on pienet tummansiniset kukat. Kokeilen myös punakukkaista auringonkukkaa, Cherry Rose. Löysin myös akileijan blogissa ihailemani meksikonakileijan siemeniä, mutta sen kukista pääsen nauttimaan vasta seuraavana kesänä.
 
Kasvimaalle tulee ainakin keltaista kesäkurpitsaa, Gold Rush, ja härkäpapua.
 
 Hyvää maaliskuun ensimmäistä viikonloppua sivullani vieraileville!
 
Tervetuloa lukijaksi KUVAUSUNELMIA* !
 
 
 
 

25 kommenttia:

  1. Vau, mikä tähdikki ja tosi pirteä ja intensiivinen väri. Sinulla on jo selvät suunnitelmat kasvien suhteen, täällä vasta mietinnässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa tähdikissä on juuri sellainen oikea oranssin sävy. Kesän suunnitelmat on syntyneet blogien innostamana ja siemenkauppojen valikoimia selaamalla.

      Poista
  2. Herttinen, tuo ois mun kukka!!! (kun ollaan Blackien kaa niin hulluna oranssiin). Todella kaunis, en ole sattunut kaupassa koskaan huomaamaan, pitääpä pitää silmällä !

    Mulla on ollut joskus ruusupapua, ihan on kiva :)Ja muutkin kokeilut kuullostaa todella ihanilta. Minä olen menossa siemenkauppaan lauantaina :))
    -Helena ja Blackie-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oranssi onkin ihana väri! Mulla on nyt tämän kesän siemenet ostettu -no, kasvimaalle tarvittais vielä jotain...

      Poista
  3. Oi, kun sulla on jo hyvät visiot ensi kesästä :) MInä olen ihan tyhjä :I Kylvämään täytyy kyllä ensi viikolla alkaa. Ihana Ornithogalum, siinä on aivan mahtava väri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ideaoita tulee, kun selaa siemenkauppojen valikoimia, ehkä vähän liiankin kanssa :)

      Poista
  4. Minulla oli viime keväänä myös oranssi tähdikki. Enää se ei ole hengissä.R.I.P. Siinä on todella intensiivisen vahva väri - oikein minun mieleeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen sipulin voisi kai saada uudelleen kukkaan vähän niinkuin amarylliksellä. Minäkin heitin kuitenkin viimeksi kukan pois, kun se oli lopettanut kukinnan.

      Poista
  5. Tuossa tähdikissä on hieno appelsiininoranssi voimia ja aurinkoa tuova väri!
    Mummonpalsamithan sopii mökkiin kuin nenä päähän. Jos olette pois mökiltä, nostakaa ruukut pois paahteesta niin ne eivät nuupahda niin nopeasti. Tai ulos varjoon, sellaiseen paikkaan missä voi ruukkuun voi saada sadevettä, jos tuleekin taas sateinen kesä.
    Cherry Rose auringonkukka kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palsamit toipuu yleensä hyvin pienestä kuivahtamisesta. Jos olen pidempään pois mökiltä, siirrän ruukut talon taakse varjoon. Viime kesänä jättiauringonkukat eivät ehtineet kukkia, toivottavsti tämä Cherry Rose ehtii :)

      Poista
  6. Ihana oranssitähdikkisi! Mulla on kerran ollut tuo, mutta en tiennyt nimeään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihana! Sitä myydään kausikukkana näin kevättalvella.

      Poista
  7. Upea kukka!

    Heliotroopin tuoksu on mahtaava, minulla on ollut niitä useasti ruukkukukkina etupihan auringossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se houkuttelee kai enimmäkseen yöperhosia tuoksullaan, mutta luulisi violetin värin houkuttelevan päiväperhosiakin.

      Poista
  8. On kyllä kauniin värinen ja muutenkin ihana kukka, en ole aiemmin nähnytkään, mistähän tuon löytäisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin tämän Kodin Terrasta. Bauhausissakin näitä on joskus ollut.

      Poista
  9. Kevättä pukkaa ja sulla on kyllä jo suunnitelmat ihan kohillaan.Aika minulle tuntemattomia kasveja olet valinnut,unikkoa lukuunottamatta.Kyllä jo syyhyttäis päästä mylläämään kukkapenkkejä=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt lomalla on ollut aikaa innostua kesä kasvien suunnittelusta :). Toivottavasti lumikinokset hupenevat pian!

      Poista
  10. Mikä ihana väripilkku! Kuin pieni aurinko. Sinulla on puutarhasuunnitelmat jo päivitetty, itse en ole vielä oikein päässyt tunnelmaan täällä hankien keskellä. Olen tolkuttanut puunkaatajille, että alppiruususta ei saa vahingoittaa lehteäkään ja kaikkia muitakin kasveja yritän parhaani mukaan varjella pihapiirissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oranssi on niin iloinen väri! Loman aikana olen yllättäen saanut oikean kevätinnostuksen. Toivottavasti innostusta riittää vielä sittenkin, kun tositoimet alkavat :)

      Poista
  11. Niin, kun vaan taas tajuaisi, ettei niitä kaikkia uutuuksia tarvitse kokeilla samana kesänä :)

    VastaaPoista
  12. Onko sinua pyydetty puutarhasuunnittelijaksi tai naapureiden, tuttavien, ystävien pihoja laittamaan? Tuollaisella tietotaidolla voisi saada koko pitäjän kukoistamaan : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työpaikalla joudun toimimaan jatkuvasti 'puutarhaneuvojana' -siis kivaahan se on :). Tätä blogia kirjoittaessani saan aika hyvin toteutettua itseäni, vinkkejä saa käyttää vapaasti!

      Poista
  13. Sain tyttäreltäni vappuaattona just tuon afrikantähdikin,oranssin. Aivan ihana ja aloin etsiä hoito-ohjeita. Ja nyt pitäs tyttö jostain Lontoosta saada kiinni, että mistä osti, sillä ajattelin ostaa muutaman lisää. Josko alkukesän kestäisi parvekkeellakin. Valkoisiakin näytti olevan, jos voisi tehdä asetelman.
    Partsi on vielä tyhjä (lasitettu) ja sormet hinkuu multaan :)

    VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!