perjantai 1. marraskuuta 2013

Vuorotteluvapaa


Pidin viime kesänä kolme kuukautta vuorotteluvapaata. Aloitin vapaan toukokuun alussa ja sen jatkoksi pidin vielä kuukauden verran kesälomaa.

-This summer I had a break  -four months-  from my work. In Finland one person working full-time can share ones work with an unemployed person. So I had wonderful long and free summer to do everything I love. I spent time with my daughters, read big pile of books, spent time at my summer cottage  focusing on gardening and enjoyed the summer.

Päätöksen vuorotteluvapaalle jäämisestä tein vuodenvaihteessa. Jo ajatus edessä olevasta vapaasta kesästä oli ihana ja hykerryttävä! En tehnyt mitään kovin tarkkoja suunnitelmia. Irtiotto työpaikan kuvioista, lepo, lukeminen ja keskittyminen puutarhan hoitoon olivat päälimmäisinä mielessä.
En kuitenkaan halunnut, että arvokkaat vapaapäivät vain valuisivat käsistä ja yhtäkkiä heräisin huomaamaan, että kesä on mennyt. Pyrin vapaan alusta asti tekemään jokaisesta päivästä merkityksellisen. Keskityin ihan tietoisesti elämään jokaista hetkeä. Hetkiin keskittymisestä oli se hyöty, että ajan kulku tuntui hidastuvan. Tänä kesänä päivät olivat pitkiä ja aurinkoisia ja niitä tuntui olevan loputtomasti -vähän samanlaista fiilistä, kuin lapsuuden kesissä.
Heittäydyin mökillä innolla sellaisiin raskaampiin puutarhaprojekteihin, joita en töiden lomassa olisi jaksanut tai ehtinyt tehdä. Blogissa kerroinkin uuden kukkapenkin raivauksesta ja kasvimaan laajennuksesta, sekä laattakäytävän tekemisestä. Löysin uudelleen tekemisen ilon. Teen työkseni siivoustyötä, jossa on paljon samanlaisina toistuvia liikkeitä ja olen huomannut, että kaikki vapaa-ajalla tehty fyysinen työ kostautuu särkyinä ja kipuina eri puolilla kehoa. Nyt sain ahertaa päivän puutarhahommissa ja palkkiona oli päivän päätteeksi vain miellyttävä fyysinen väsymys kipujen sijaan.
Olen lapsesta saakka lukenut paljon. Tänä kesänä sain taas upota kirjojen maailmaan. Luin vähän kaikkea; dekkareita, Steinbeckiä, harlekiineja, F.H. Burnettin Salaisen puutarhan, Waltaria.... Monta ihanaa tuntia tuli vietettetyä lukien kuistin sohvalla, aurinkotuolissa tai varjossa omenapuun alla.
Sain viettää enemmän aikaa tyttärieni kanssa. Olimme mökillä, kiertelimme Etelä-Suomen kirppareita ja lisäksi teimme pari pientä matkaa. Fiatin mittariin tuli melkein 10 000 km lisää tuon neljän kuukauden aikana.
Kolmen kuukauden mittainen vuorotteluvapaa oli minulle sopivan mittainen. Sain levätä ja virkistyä riittävästi. Rahallisestikaan tuo aika vuorottelukorvauksella ei tuntunut liian raskaalta. Minulla oli jonkin verran rahaa säästössä ja säästöjä kului suunnilleen sen verran, mikä nettopalkasta jäi uupumaan.
Vapaan jälkeen oli hyvä palata takaisin mukavaan työpaikkaan. Olen ollut virkeämpi ja iloisempi. Energiaa tuntuu riittävän ihan eri tavalla, kuin viime syksynä. Olen varannut ensi kesälle samanlaisen kolmen kuukauden vuorotteluvapaan, sitä odotellessa talvikaan ei tunnu niin pahalta...
36 kommenttia:

 1. Ihanaa! Joka "solulla" sinun kanssasi samaa mieltä tuosta vuorotteluvapaasta. Pidin putkeen vuoden ja jokainen päivä oli kiva päivä. Eikä ollut kokonaisvaltaisesti aivan loppu. Syksyllä 2014 olen uudelleen vuorotteluvapaa kelpoinen ja ajattelin pitää jaksoissa vapaan. Meillä työnantaja ei suostu että joka kesä ollaan vuorottelulla..pah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en olisi rohjennut varata toista kesää heti perään, mutta pomo oli sitä mieltä, että sijaisen saa kesäkukausina helpommin. Nythän se sijaisen palkkaaminen taitaa vaikeutua, jos jatkossa tilalle pitää ottaa vähintään pari kuukautta työttömänä ollut.

   Poista
 2. Kuulostaa hyvälle.
  Muuten ,aivan ihanat kesäkuvat ovat.
  Kultakuoriainen, lempi ötökkäni siinä ruusun lumoissa.
  Antoisaa Marraskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän postaukseen oli kiva etsiä huolettomia kesäkuvia ja samalla muistella kesää.

   Poista
 3. Nyt tuli kyllä kesää ikävä, niin oli kauniit kuvat!
  Varmaan talvi meneekin kivasti, kun tietää, että kesä on taas vapaata!!
  Mukavaa alkanutta marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa marraskuuta sinullekin! Toivottavasti tässäkin kuussa olisi valoisia ja iloisia päiviä :)

   Poista
 4. Kuulostaa mahtavalta tuollainen irtiotto ja mahdollisuus. Kesäkuvat tulivat tarpeeseen tämän pimeyden keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun minulla on mahdollisuus pitää vapaata koko kesä. Kesäkuvia täytyykin alkaa laittaa tänne enemmän...

   Poista
 5. Kuulosti että kannatti siis olla vuorotteluvapaalla. Vietit laatuaikaa mukavissa puuhissa.
  ihanat kesäkuvat.

  oikein hyvää ja rauhallista Pyhäinpäivää ja viikonloppua sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannatti, tauko töistä antoi uusia voimia. Hyvää pyhäinpäivää sinullekin!

   Poista
 6. Kesäsi kuulostaa täydelliseltä. Ehkä lapsuuden kesien pituuden ja ihanuuden salaisuus piilikin juuri kyvyssä elää täysillä joka hetki. Olet antanut itsellesi hienon lahjan, josta on paljon iloa ja hyötyä pitkään niin itsellesi kuin lähipiirillesikin. Olit viisas kun et ajatellut pakata vapaatasi täyteen menoa ja puuhaa vaan osasit oikeasti levätä ja nauttia aikatauluttomuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli kyllä aivan ihana kesä! Parasta oli juuri se, ettei tarvinnut murehtia nopsaan kulkevista lomapäivistä, kun niitä riitti syksyyn saakka.

   Poista
 7. Hyvältä kyllä tuntui tuo sun irtiotto työstäsi ja sen vaikutuksenkin huomasit itse.
  Hieno juttu ja hienot kuvat kesästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläiseen pitäisi olla kaikilla mahdollisuus :)

   Poista
 8. Oi että - kuulostaa niiiin ihanalta, että voiko olla tottakaan :) Olet osannut käyttää ajan todella viisaasti ja hienoa, että jälkikäteenkin näet tuon hidastamisen tuoman onnen. Mahtava, ajatuksia herättävä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni, joka on kuullut vuorotteluvapaastani, on innostunut itsekin asiasta. Toivottavasti vapaalle jäämisestä ei tehdä liian vaikeaa, nyt kun ehtoja tiukennetaan. Kyllä työntekijät ovat breikkinsä ansainneet.

   Poista
 9. Ihana postaus ja kesäkuvat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä postausta on kypsytelty mielessä pitkään :)

   Poista
 10. Kuulostipa kesäsi suorastaan täydelliseltä. Juuri tuollainen akkujen lataaminen on parasta "terapiaa". Noita pitkiä päiviä kaipaisin, hidasta ajankulua, hetkessä elämistä, ilman ajatusta siitä, että kohta on ilta/päivä/viikonloppu/loma taas ohitse. Vaikka en aikataulutakaan oikeastaan koskaan elämääni, silti tuntuu, että se lipuu tuosta vaan, kiiruhtaa päivästä päivään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuotahan se juuri on. Kun aikaa oli koko kesä, ei tarvinnut murehtia loman loppumista. Menin jo todella mielelläni töihin :)

   Poista
 11. Hienot kesäkuvat, oh, olisipa aina kesä. No ei kai sitä sitten osaisi arvostaa.
  Tuo vapaa kesä oli varmasti hyvä kokemus, kun sai rauhassa touhuta hommiaan joita ei työaikana jaksaisi. Toivottavasti seuraavakin loma menee yhtä hyvin.
  Oikein hyvää Pyhäinopäivää.

  VastaaPoista
 12. Sounds like a good idea on the job leave. Wonder why they don't do that here?

  Your photos just get better and better!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Ms.A! There's still much to improve...

   Poista
 13. Viisas nainen!
  Herttinen, onks sun pihalta tuommoiset upeet näkymät?!
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
 14. Olipa mukavaa luettavaa. Kunpa useampi meistä uskaltaisi heittäytyä nauttimaan elämästä. Taloudellisesti se ei ole kaikille mahdollista, mutta joskus hyvää saa vähemmälläkin. Riippuu pitkälti siitä, mitä arvostaa. Luulenpa, että toteutit monen unelman ja uskallat tehdä sen toistekin. Upeaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä minullakin on tiukempaa, mutta eiköhän sen kolme kuukautta pärjää vähemmälläkin.

   Poista
 15. Vuorotteluvapaa kuulostaa kyllä aika houkuttelevalta:)

  VastaaPoista
 16. Kuulostaapa ihanalta! Kiitos, että kerroit kokemuksesta. Olisi ihana toteuttaa vastaavanlainen pieni irtiotto;)

  VastaaPoista
 17. Oih, kuulostaa juuri täydelliseltä :) Minäkin haaveilen vuorotteluvapaasta, mutta kuvittelen tarvitsevani pidemmän ajan. Ja ne säästöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuo yhteensä neljä kuukautta oli sopiva tauko töistä. Toivottavasti saat toteutettua haaveesi :)

   Poista
 18. Ihanaa, sait todella paljon irti vapaasta, kuulostaa hienolta ! Mäkin olin kesän, ja samoin toinen jakso ens kesänä. Aivan mahtava tilaisuus, ja samaa mieltä että kannattaa harkita jos tuntee tällaista tarvitsevansa, nykymenossa taitaa olla aika monelle tarpeen. Säästää kyllä pitää etukäteen, korvaus ei ole suurensuuri. Rupesin jo ajoissa valmistautumaan, lisäsin säästöprojektiin sen, etten hankkinut mm. uusia vaatteita (lukuunottamatta pakollisia), päätin käyttää olemassa olevia. Itse asiassa säästökuuri on ollut hyvinkin opettavaista, nykyisin harkitsen todella tarkkaan, tarvitsenko oikeasti jotain tavaraa ennen kuin ostan. Kaikinpuolin siis onnistunut prosessi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korvaus on niin pieni, ettei sillä pärjää, ellei sitten ole toista hyvin ansaitsevaa palkansaajaa perheessä... Itse vapaan aikana en säästellyt kamalasti, mutta nyt on taas säästökuuri päällä. Tuollainen pitkä vapaa on tavallaan sijoitus itseen. Siitä sai hyvää mieltä ennen vapaata, vapaan aikana ja sen jälkeen.

   Poista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!