sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Kasviunelmia


Sametti Hortensia blogista Pikkuinen puutarhani antoi minulle kasviunelmia-haasteen jo aikoja sitten. Olen antanut ensi kesän istutussuunnitelmien kypsyä rauhassa, nyt alkaa olla mielessä jo jotain valmistakin...

Luumupuu kukassa, jokin vanha lajike

Haluan pihalleni muutaman kukkivan puun, joka samalla tuottaisi syötäviä marjoja tai hedelmiä. Kirsikkapuun alun sain syksyllä työkaverilta, saapa nähdä onko se selvinnyt talvesta. Luumua haluan myös. Sirotuomipihlajasta (pensas/pieni puu) olen aina pitänyt ja siinäkin on syötävät marjat.

Alunperin minulla ei ole ollut unelmana mikään ruusupiha, mutta nyt on alkanut tuntua, että tuollainen vanha mökki suorastaan vaatii ympärilleen ruusupensaita. Mökillä on jo juhannusruusu ja viime vuonna ostamani neilikkaruusu. Haluan pihaani punalehtiruusua, sillä pidän sen kauniin värisestä lehdistöstä ja vaatimattomista kukista. Blogeissa olen ihastunut Ritausma -pensasruusuun, jolla on taas ihanan runsaat ja nuokkuvat kukat. Kauniita pensasruusuja on ihan kamalasti, saapa nähdä hurahdanko ruusuihin enemmänkin... Köynnösruusu Pohjantähti olisi myös kaunis mökin seinustalla.


Viime kesänä odotin turhaan amiraaliperhosta pihalleni. Ehkä sekin
tulee, kun lisään perhoskasvivalikoimaa.


Perhoskasveja haluan lisää. Tilasin lehtoängelmän siemeniä. Ja syksyllähän istutin jo pihaan punalatvaa, punahattua ja sammalleimua ihan perhosia ajatellen. Minulla on myös ruusunätkelmän siemeniä. Se on monivuotinen köynnös, jonka pitäisi olla myös perhosten suosiossa.

Parille kärhölle on nyt mietitynä kasvupaikat. Ja lisää kasvupaikkoja niille tulee, jos joskus saan tontille haaveilemani pergolan. Lajikkeet ovat vielä mietinnässä.


Keto-orvokki

Aion laajentaa niittyä siirtämällä norjanangervopensaan toiseen kasvupaikkaan. Sen paikalle jää tyhjä kohta, johon voin kylvää siemeniä. Tilasin jo kahden erivärisen ketoneilikan, kissankellon, punakärsämön ja keto-orvokin siemeniä. Niitystäni ei tule siis ihan luonnonkukkaniitty, vaan maustan sitä vähän jalostetummillakin kukilla.

Mökkipuutarhaan tulee ensi kesänä varmaan paljon muitakin kasveja kuin nämä. En halua tehdä puutarhan suhteen mitään ihan tarkkoja suunnitelmia. Uusia ideoita syntyy varmaan kesän mittaan ja toteutan niitä sitten tänä kesänä tai joskus tulevaisuudessa.

En laita tätä haastetta nyt eteenpäin, mutta jos et vielä ole kertonut blogissasi ensi kesän kasviunelmistasi, ota tästä haaste mukaasi!

Hyvää sunnuntaipäivän jatkoa!

23 kommenttia:

 1. Mukavan kuuloisia suunnitelmia sinulla! Tuo niitty, jossa on luonnonkukkia ja jalostettuja luonnonkukkia, kuulostaa onnistuneelta ja sekin oikealta perhosparatiisilta.
  Ruusuihin on helppo hurahtaa... varsinkin juuri pensasruusuihin. Valikoimaa on, todella. Mun uusin on 'Tove Jansson', se on kiva, että on tuollaisia vanhanajan pimpinellaruusuja, jossa onkin ihan uusi väri. Punalehtiruusu on minustakin hurjan kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain pirjon blogista vinkin ostaa Suomalainen ruusukirja ja sieltähän niitä ideoita tulee...

   Poista
 2. Sulla on kukkeat suunnitelmat. Tulee varmasti nättiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkea onkin hyvä sana -haluan, että mökkipuutarhani on sellainen :)

   Poista
 3. Hyvältä vaikuttaa suunnitelmat, varsinkin tuo niitty:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niityllä on jo peurankelloa, päivänkakkaraa ja niittyhumalaa ym. Paikka on sen verran kuiva, että muut kasvit eivät siinä ilman kastelua selviä.

   Poista
 4. Hieno suunnitelma! mieki haluan vähän kaikkea lisää :D. Voih, mullon suunnitelmat jossain koneeni syövereissä, pitää kaivella ne naftaliinista!
  Suunnittelu on niiiin kivaa.
  -Helena ja Blackie-

  VastaaPoista
 5. Hanki pihallesi purppurapunalatva ja saat taatusti myös amiraaliperhosia pihaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä istutin pari tainta sitä -jään odottelemaan amiraalia :)

   Poista
 6. Yrttimaan oreganoa eli mäkimeiramia voi laittaa perennapenkkiinkin. Se on meillä ainakin perhosten suosikki. Syksyllä nauhukset keräävät perhosia.

  Tervetuloa lukijakuntaani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kukat ovat juuri niitä viime elokuussa hyviksi todettuja perhoskasveja pihassani. Kumpikin ilahduttaa lisäksi silmää :)

   Poista
 7. Ihanaa on suunnitella tulevan kesän istutuksia. Nuo kasvivalinnat kuullostavat mukavilta. Todella järkevää on myös jättää suunnitelmia vähän auki. Olen ainakin itse huomannut, että suunnitelmat tarkentuvat ja vähän muuttuvatkin matkan varrella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmat yleensä muuttuvat ja jalostuvat. Ihan uusiakin ideoita voi tulla :)

   Poista
 8. Antamalla ajatusten muhia niistä kehkeytyy ajan kanssa hyviä suunnitelmia. Olet päässyt jo aika pitkälle suunnitelmissasi, meikäläisellä vielä muhii. Punalehtiruusu on kyllä kaunis ja ylipäätään useimmat pensasruusut tuntuvat aika helpoilta hoidettavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istuttamisen kanssa ei parane hötkyillä... Pensasruusut jatkavat juuri tuota helppohoitoisen mökkipihan ideologiaani :)

   Poista
 9. Köynnösruusut olis munkin mieleen=)On se vaan mukava suunnitella uusia pihaistutuksia tähän aikaan.
  Mukavaa viikkoa sulle=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnösruusulle pitäisi vaan rakentaa joku säleikkö seinälle, että saan sen alas, kun seinä täytyy maalata.

   Poista
 10. Voi että!!! Takaan, että hullaannut ruusuihin sitä enemmän, mitä paremmin tutustut lajeihin. Niin kävi itselleni. Minäkin pidän Ritausmasta, se on terve ja vahva laji ( tosin kovin piikikäs, jopa ruusuksi) Neilikkaruusut obn myös aivan ihania, itsepelastin vanhan oihan piiristä yhden pikkuruisen alun, nyt se on jo suuri ja komea. Jännityksellä odotan itsekin, miten viime syksynä istuttamani vanhan ajan pensasruusut ovat lähteneet aidanteena kasvuun. Hyvää "Ruusukesää"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on sellainen tunne, että ruusut vievät mukanaan...

   Poista
 11. Olispa tilaa niitylle omassakin pihassa.

  Punalehtiruusu on aivan ihana. Monta vuotta tuijottelin sellaista aina erään vanhan liikerakennuksen reunamilla ja pari kevättä sitten hommasin itsellenikin. Siinä on ympäri vuoden kaunis väritys,kukka on pieni,mutta sitäkin nätimpi ja kiulukatkin ovat hauskan näköisiä syksyllä/talvella.

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!