tiistai 11. helmikuuta 2014

Perhoskasveja 2


Lisää perhosia ja perhoskukkia, joita löytyy myös täältä...

- More butterflies and butterfly attracting flowers. Aster, Zinnia, Mint and Oregano bring beautiful butterflies into my garden.Vanha maatiaisasteri voi olla oikea kiusankappale kukkapenkissä, sillä se leviää todella agressiivisesti kasvupaikallaan. Istutin äidin pihasta tuomani asterin jakotaimen aurinkoiseen paikkaan puutarhan laidalle, missä se saa rauhassa levitä. Asteri kukkii pitkään elo-syyskuussa ja houkuttelee hyvin varsinkin nokkos- ja sitruunaperhosia.Viimevuonna kasvatin siemenestä tsinniaa. Isot värikkäät kukat kiinnostivat varsinkin neitoperhosia.Monet maustekasvit ovat hyviä perhoskasveja. Etupihalla kasvaa minttua ja mäkimeiramia. Niiden kukissa käy aikamoinen kuhina, kun kukkakärpäset, perhoset ja muut herkuttelevat medellä.Yksi parhaista luonnon mesikasveista on syysmaitiainen, joka aloittaa kukinnan heinäkuun lopulla ja jatkaa pitkälle syksyyn (kuva on otettu 3.10.). Jätän loppukesällä syysmaitiaista kukkimaan mökkipihan nurmikolle ihan perhosia varten.Viime kesänä tein muutaman kerran kokeeksi punaviinistä ja fariinisokerista perhosbaarin. Alkukesällä siinä kävi herukkaperhosia ja loppukesällä se kiinnosti myös amiraaleja. Ampiaiset valtasivat baarin elokuussa. Amiraalikaan ei meinannut uskaltautua ampiaisten sekaan, vaikka olikin kovin mieltynyt makeaan herkkuun.

Mukavaa viikonjatkoa!

- Have a nice week!

24 kommenttia:

 1. Heippa! Voisitko kertoa tarkemmin, millä tekniikalla teit perhosbaarin? Onko fariinisokeri ja punaviiniliemeen vaan laitettu jokin kankaanpala sekaan? Kiinnostaa kovasti. =) Omalla pihallani taitaa purppurapunalatva vetää perhoskasveista pisimmän korren, siinä on lämpiminä päivinä paljon neitoperhosia ja amiraaleja. Syyssyrikkäkin oli viime kesänä hyvä, mutta saas nähdä onko se talvehtinut varastossa kunnialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liotin punaviiniin fariinisokeria ja hunajaa, en osaa sanoa tarkempia määriä, mutta lopputuloksena oli tahmea, makea liemi. Aluksi minulla oli kupissa sieni, johon liemi imeytyi, mutta sieni taisi kiinnostaa oravaa niin paljon, että se vei sen mennessään :). Loppu kesästä imeytin sitten liemen tuohon kuvassakin näkyvään kankaanpalaan. Riku Cajanderin kirjassa Parhaat perhoskasvit neuvotaan käyttämään baarin tekoon muitakin aineksia, esim olutta, ylikypsää banaania ja siirappia. Tärkeintä on perhosia houkuttava käyneen hedelmän haju.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Cajanderin kirja on tosi hyvä, on tullut luettua kannesta kanteen. :) Ehkä ensi kesänä rohkaistun kokeilemaan perhosbaarin tekemistä itsekin.

   Poista
 2. Kauniit kuvat perhosista ja kukista.
  Maatiaisasteri on kyllä kovä leviämään.
  Tykkään siitä kun se kukkii niin myöhään ja kauan.
  Ihana katsella ja kohtahan sitä ollaan taas kesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asterissa on hyvää juuri tuo pitkä kukinta, mutta kukkapenkkiin en sitä enää istuttaisi. Mökkipihallani se kasvaa paikassa, jossa se saa kilpailla elintilasta heinien ja nokkosten kanssa. Sitähän näkee joskus luonnossakin isoille aloille villiintyneenä.

   Poista
 3. Kiva kun löysit paikan asterille. Minusta ne ovat ihan mukavia loppukesän kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan laidalla se saa rauhassa levitä ja houkutella perhosia pihaan :)

   Poista
 4. Tosi kivaa, että bloggaat perhoskasveista! Blogissani juuri kysyttiin niistä vähän aikaa sitten, enkä osannut juurikaan vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut aina 'perhosfani' ja perhoskasvien keräämisestä pihaani on nyt tuullut minulle ihan intohimo :)

   Poista
 5. Perhoset tuovat paljon lisäiloa ja väriä puutarhaan. Mintut ja mäkimeirami ovat täällä niiden suosikkeja, mutta minusta vaikutti, että viime kesänä oli tavallista vähemmän perhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin varsinkin neitoperhosia oli vähemmän kuin edellisenä kesänä 2012. Blogeissa taisi olla jo kesällä tästä puhetta ja syyksi arveltiin sitä, että kesä 2012 oli ollut niin sateinen ja viileä, että perhosilla oli ollut huonot lisääntymisolosuhteet. Viime maaliskuun aurinkoiset päivät ja todella kylmät yöt saattoivat myös haitata perhosten talvehtimista.

   Poista
 6. Ihana postaus taas, mielenkiintoista.
  Syymaitiasta siis, onkohan se taas siemenistä kasvatettava?
  Minulla on ollut perhosbaareja.
  Yks konsti on laittaa läpinäkyvään 1:5 juoma pulloon ja korkki kiinni siitä riippumaan .
  Leikaan aukot isot sivuille josta perhoset sopii juomaan.
  Niin vähemmän oli silloin amppareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysmaitiainen on luonnonkasvi, jota kasvaa hyvin yleisesti pientareilla ja nurmikoilla. Se on se voikukan näköinen, mutta pienempi keltainen kukka, joka kukkii loppukesällä. Tuo riippuva baari voisi olla hyvä idea!

   Poista
 7. Taas mukava perhospostaus!
  Mietin tässä juuri mihin yrittäisin saada lisää perhoskasveja. Sain ahaa elämyksen tuolta aiemman postauksesi kommentista;)
  Suojaisaa ja lämpimänpää saattaa löytyä mökillä yläpihalta, ehkä. Tuota perhosbaaria täytyy kokeilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin nämä kirjavat perhoset tykkäävät selvästi lämpimästä. Sitruuna- ja kaaliperhosia näki varjossakin kasvavissa kukissa. Iltapäivän aurinko on perhosille mieluisin.

   Poista
 8. Mukavaa, että pidät perhosten ja muiden hyönteisten puolia ja huomioit niitä puutarhassasi. Nehän ovat osa luontoa ja tärkeitä sellaisia.
  Minullakin on vanhaa syysasteria parissa paikassa. Se tosiaan leviää, mutta myöhäisenä kukkijana ihan kaunis ja kaikensorttiset ötökät tosiaan näyttävät siitä kovasti tykkäävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pölyttävät hyönteiset ovat todella tärkeitä. Minulle tuottaa iloa, kun voin luoda pihaani ympäristön, jossa perhoset ja muut hyönteiset viihtyvät.

   Poista
 9. Meillä perhoset pörräävät nauhuksien ja syysasterin lisäksi purppurapunalatvassa ja maksaruohoissa.
  Ihania kesäkuvia, huoh. Tulisipa kevät ja kesä pian!

  VastaaPoista
 10. Ihanat kuvat.
  Hyvää huomista ystävänpäivää sinulle.

  VastaaPoista
 11. Minäkin panin perhosbaarin pystyyn viimekesänä. Ilmeisesti ainesosat eivät olleet sittenkään oikeat,kun siellä ei kyllä edes kärpäset vierailleet :D :D

  VastaaPoista
 12. Kiitos perhosvinkeistä, näitäkin seurataan meillä :)

  VastaaPoista
 13. Taidat odottaa kesää yhtä innokkaasti kuin minä. Perhosista en paljon ymmärrä muuta kuin ihailen. Jos rannalla syö hedelmiä, perhoset tulevat iholle : )

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!