sunnuntai 9. helmikuuta 2014

PerhoskasvejaAjattelin jo kesällä, että teen sitten talvella postauksen hyväksi osoittautuneista perhoskasveista. Nyt on sen aika...

- I have collected some butterfly attracting flowers into my cottage garden. Here are some of the bests.Mökillä lentelee jo keväällä suht paljon perhosia. Keväällä perhoset ovat enimmäkseen luonnonkasvien meden varassa esim käenrieska, puna-ailakki ja pieni pelto-orvokki ovat tälläisiä perhosia huokuttavia luonnonkasveja. Puutarhakasveista aikaisin kukkiva palloesikko on osoittautunut  mainioksi mesikasviksi.

- Primrose, Primula denticulata blooms early in spring when there are only few flowers to provide nectar to the butterflies. 
Ritariperhonen liikkuu alkukesästä ja silloin mökkipuutarhassa on vielä vähän perhoskasveja kukassa. Yleensä se tekeekin vain näyttävän ohilennon, mutta kukkiva hiirenvirna ja puna-apila ovat saaneet ritarin pysähtymään hetkeksi. 

- Vetch, Vicia cracca attracts Swallowtail.
Valkoinen syreeni houkuttelee varsinkin yöperhosia. Tässä jo vähän rispaantunut suruvaippa aterioi syreenillä.

- Mourning Cloak on lilac. 
Siemenestä kylvettävä sarjasaippo on perhoskasvi, jota kokeilin viime kesänä  hyvällä menestyksellä. Se houkutteli pihaan mm pikkukultasiiven ja nopsasiipiä.

- Candytuft, Iberis umbellata.
Pihan paras perhoskasvi on vuodesta toiseen soihtunauhus. Nauhukset kasvavat suojaisalla etupihalla, johon aurinko paistaa iltapäivisin. Parhaimmillaa nauhuksissa on ollut yli kaksikymmentä nokkos-, neito- ja sitruunaperhosta yhtäaikaa.  Tässä aurinkoisessa kasvupaikassa nauhusta joutuu kastelemaan varsinkin alkukesästä, mutta perhosten runsaus loppukesällä palkitsee vaivan.

- The best butterfly attracting flowers in my cottage garden are Ligularias (Ligularia x hessei).
Viime kesänä nauhuksissa vieraili myös pari amiraalia.

-Red Admiral on Ligularia. 
Istutin takapihalle aamuauringon puolelle kallionauksia sillä ajatuksella, että perhosilla olisi hyvä mesipaikka myös aamupäivällä. Perhoset taitavat kuitenkin olla aika aamu-unisia, sillä kallionauhukset eivät niitä paljon kiinnostaneet. 

-The Small Tortoiseshell on Ligularia dentata.Tänään aurinko paistoi hetken ohuiden pilvien läpi ja heti tuli niin keväinen olo :) Kun lumetkin näyttävät hupenevan vauhdilla, on vaikea pitää mielessä, että helmikuuta vielä eletään ja talvi saattaa vielä jatkua jonkin aikaa.

Perhoskasveja riittää vielä toiseenkin postaukseen... Mukavaa helmikuista viikkoa kaikille!

-Have a lovely week!
26 kommenttia:

 1. Puutarhassa onkin ihastuttavaa seurata perhosten leikkiä. Meillä mäkimeirami, iisoppi ja punahattu houkuttelevat eniten perhosia. Mutta perhosvalikoima on ollut toistaiseksi aika niukka, pääasiassa vain nokkosperhosia ja sitruunaperhosia on liidellyt, muutamia amiraaleja myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisoppi onkin sellainen perhoskasvi, jota minulla ei vielä ole. Luulen, että puutarhan mikroilmastollakin on iso merkitys; lämmin ja tuulilta suojattu piha huokuttaa perhosia, vaikka kasvivalikoima olisi vaatimattomampikin.

   Poista
 2. Kiva postaus!
  Itse myös yritän haalia perhoskasveja mökille. Paljon ei siellä kyllä perhosia kuitenkaan tapaa.. En tiedä liekö syy myös siinä että tontilla on melko tuulista....tai jotenkin tuntuu että tuuli käy usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkitonttini on aika hyvin suojattu pohjoisen puolelta, mutta etelän puoleiset tuulet pääsee puhaltamaan. Perhoset pitävät ihan selvästi lämmöstä ja auringosta. Varjossa olevissa hyvissäkään perhoskukissa niitä ei juuri näe.

   Poista
  2. Nyt kun ajattelen näin juuri on; aurinkoiselle mökkirinteelle käy tuuli ja varjoisemmassa suojaisemmassa osassa ei hyvätkään perhoskasvit houkuta....

   Poista
 3. Wau mikä kuhina tuolla viimeisessä kuvassa :)
  Purppurapunalatva on ollut myös aika mukava perhoskasvi. Tosin nyt se kasvaa jo niin korkeaksi, että perhosetkin ovat hieman turhan korkealla ihasteltaviksi,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimalaisille, kukkakärpäsille ja ampiaisille nuo aamuauringon puolella olevat kukat kelpasivat hyvin :). Minullakin on punalatvaa, mutta nauhus, joka kasvaa siinä vieressä vei perhosten kaiken huomion.

   Poista
 4. Kiva postaus!
  Täälläkin yritetään perustaa perhospuutarhaa ja suosituimmat kasvit tähän mennessä ovat punahattu, sekä punatähkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla täällä muidenkin kokemuksia hyvistä perhoskasveista :)

   Poista
 5. Mahtavat kesäkuvat! Kiitos perhoskasvivinkeistä, mun pitäisi tähän perehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoskasvit on kiva teema puutarhaan. Minä olen aika hurahtanut tähän :)

   Poista
 6. Perhosia onkin mukava muistella näin loskan keskellä. Palloesikoita olen himonnut jo pidemmän aikaan. Uuteen perannapenkkiin niitä voisi sitten laittaa. Siihen tulee nauhuksiakin juuri perhosten vuoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palloesikko on kaunis ja kukkii yllättävän aikaisin. Soihtunauhus on todella suurikokoinen ja näyttävä ja vie kukkiessaan kaiken huomion, mutta parempaa perhoskasvia saa hakea.

   Poista
 7. Odotan entistä innokkaammin, että siemenkasvatusesikkoni ovat selvinneet talvesta. Tuota palloesikkoa on kasvamassa, jossain lumen alla..... Nauhukset on aina yhtä upeita, olipa laji lähes mikä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti esikkosi itävät ja kasvavat hyvin. Itsekin voisin yrittää lisätä sitä...

   Poista
 8. Ihana postaus perhoskasveista, kiitos tästä ♥
  Sarjasaippo on outo, muut tunnistinkin :)
  Viime kesänä myös itse rakentelin perhospuutarhaani, ja olihan siellä vilinää ♥
  Myös kesäpäivänhattu on mieluinen yksivuotinen, sitä ajattelin taas laittaa myös.
  Ihanaa uutta viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäpäivänhattu olisin hyvä lisä pihaani :)!

   Poista
 9. Kateellinen noista perhosista. Yritin itsekin tehdä mökkipihaamme perhosbaarin huonoin tuloksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset rakastavat lämpöä, tuulen suojaa ja aurinkoa, hyvätkään mesikasvit eivät kelpaa, jos nämä puuttuu.

   Poista
 10. Nauhukset on kyllä varsinaisia perhosmagneetteja. Ja nauhuksen keltainen kukka sointuu hyvin perhosten värityksen kanssa. Olen huomannut että auringonhattu ja punatähkä ovat myös perhosten suosiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, varsinkin amiraalit ja nokkosperhoset näyttävät upeilta nauhuksen kukilla!

   Poista
 11. Komea ritariperhonen! En ole koskaan nähnyt sitä luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen näkee usein lentämässä järven rannan tuntumassa. Monesti ehtii vain havaita ison, nopeasti lentävän, vaalean perhosen, harvoin se pysähtyy ruokailemaan.

   Poista
 12. Voi,kunpa pääsisinkin näkemään luonnossa ritariperhosen!! Tuo palloesikko näyttää muuten oikein kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimekesänä näin muutaman ritariperhosen lennossa, mutta yksikään ei pysähtynyt pihaani. Suuri perhonen on kyllä upea näky!

   Poista
 13. Aivan mahtavia perhoskesäkuvia :) Ritariperhonen on meillä tykännyt istahtaa illakon ja sireenin kukille. Illakolla on viihtynyt hyvinkin ;)

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!