lauantai 31. elokuuta 2024

Tämän kesän daaliat

 

Kesän viimeisenä päivänä on hyvä muistella tämän vuoden daalioiden kukintaa. Tänä vuonna daaliat saivat aikaisen lähdön, kun kylmäkellarin kylmälaite meni rikki helmikuun lopulla. Siirsin talvettamani daaliat huoneen lämpöön jo maaliskuun puolella, sillä ne olivat jo aloittaneet kasvun pimeässä kellarissa. Näin jälkikäteen ajateltuna olisin hyvin voinut antaa niiden olla 14 asteisessa kellarissa vielä jonkin aikaa. Daaliat kasvoivat kuitenkin huoneen lämmössä maltillisesti. Mustilan puutarhalta tulleet uudet daaliat ruukutin myös heti, kun ne tulivat, sillä niissäkin oli kasvua näkyvissä. Nämä uudet olivat kellarissa 7.4. asti ja sen jälkeen valoisalla ikkunalla. 

Huhtikuun lopulla vein uudet ja vanhat daaliat mökille valoisalle ja lämmittämättömälle kuistille. Toukokuun alku oli kylmä ja sitten kevät alkoi rytinällä toukokuun puolivälissä. Daaliat alkoivat kärsiä helteisellä kuistilla ja vein kaikki ulos 27.5. Yöpakkasia ei enää tullut ja kaikki selvisivät kasvun alkuun.


Ensimmäisenä kukkaan ehti talvettamani  Copper Boy jo 25.6. Se on kasvanut rehevästi koko kesän ja kukkinut koko ajan.



Toisena kukkansa aukaisi pitkäksi venähtänyt Tartan 3.7. Kukka avautui hyvin tumman puhuvana, mutta muuttui viininpunaiseksi kukinnan edetessä.




Vuokkodaalia Totally Tangerine ehti kukkaan 9.7. 



Samaan aikaan Creme de Cassis avasi ensimmäisiä kukkiaan. Aikaisesta ruukuttamisesta oli hyötyä, sillä yleensä daaliani ovat kukkineet vasta loppukesästä, mutta nyt puolet oli kukassa jo ennen heinäkuun puolta väliä.



Heinäkuun lopulla tuli kukkaan pallodaalia Isabel. Tämä kannattaisi talvettaa, sillä kukinta on ollut kaunis ja runsas.



Viime vuodelta talvettamani Edinburgh kärsi eniten pitkästä esikasvatuksesta. Se aloitti jo sisällä voimakkaan kasvun, joka sitten tyrehtyi, kun vein sen ulos. Se teki pieniä, epämuotoisia  nuppuja, jotka latvoin pois, jotta se olisi keskittynyt kasvuun. Koko kesänä se ei ole oikein päässyt kukkimisen vauhtiin. Elokuussa on sentään kehittynyt muutama kunnollinenkin kukka.

Daalia Gitt's Crazy on varmaan saanut nimensä hurjasta kasvustaan. Varsi kasvoi pari metriseksi. kukkaa sai odottaa elokuun lopulle saakka.


Kukka heilui yli kahden metrin korkeudessa, sillä daalia kasvaa isossa ruukussa. Nousin tikkaille ja taivutin kukkaa, jotta sain kuvan... ja katkaisin varren.



Kun varsi oli katkennut, kukasta sai paremmin kuvan. Harmitti kyllä vietävästi, kun pitkään odotettu kukinta loppui lyhyeen.



Otin katkenneen latvan maljakkoon, jossa isoimmat nuput saattavat jopa aueta.

Kasvussa on vielä yksi daalia, viime vuodelta talvetettu Mango Madness, jossa näkyy pieni nuppu. Tämä daalia oli viime vuonnakin niin hidas, että luulen, ettei se ehdi kukkaan. 

Ihan onnistunut daaliakesä kaiken kaikkiaan!






















perjantai 23. elokuuta 2024

Vielä tulee uusia kasveja kukkaan

 

Kesä ei ole ihan vielä ohi. Vielä avautuu uusia nuppuja!



Gladiolus Roma on viimein saanut ensimmäiset kukat auki. Väri on upean punainen.




Kääpiökurjenmiekka Elvira kukkii jo toista kierrosta. Jotkut sipuleista ovat tehneet uusia kukkavarsia pääkukinnan jälkeen.




Daalia Copper Boy vaan parantaa tahtiaan elokuun kääntyessä loppua kohti.




Krassi Red Troika on kukkinut jo pitkään upeasti. Tästä täytyy kerätä siementä.




Tummia pioniunikoita avautuu yhä.




Tänä vuonna valkoinen syysleimu jaksaa ihastuttaa aina vaan!












maanantai 19. elokuuta 2024

Viikonlopun kuvia

 



Ruovikosta näkee, että on elokuu. Se on kauhtuneen värinen. Ruovikosta kuuluu tasainen hurina; lehdillä on kirvoja ryppäinä ja mehiläiset keräävät niiden mesikastetta.




Valkoinen, myöhäinen syysleimu kukkii jo isona kasvustona.




Daalia Tartan kurottelee kukkiaan parin metrin korkeuteen. Vieressä kasvaa daalia Gitt's Crazy vielä vähän korkeampana. Se on vasta nupulla, mutta ehtii varmasti avata kukkansa ennen kuun loppua.




Daalia Edinburgh




Vuokkodaalia Totally Tangerine on pääsemässä kukkimisen vauhtiin.




Vanha omenapuu on aivan täynnä omenia. Omenat ovat pieniä, makeita ja mehukkaita, mutta niistä puuttuu hapokkuus. Ne kelpaavat syöntiomeniksi, mutta esimerkiksi piirakkaan ne ovat liian mauttomia.




Vieläkään ei näy kunnolla perhosia, mutta kimalaiset jaksavat pölyttää unikoita, nauhuksia ja punalatvaa. Jospa niitä perhosia tulisi vielä...













perjantai 16. elokuuta 2024

Elokuun puolivälissä

 

Lähden aina välillä työviikonkin aikana mökille yöksi nauttimaan kesästä ja kastelemaan ruukkukukkia. Tällä viikolla kävin kahtena päivänä mökiltä töissä. Kelit suosivat ja sain viettää mökillä ihania iltoja ja aamuja. 



Silkkiunikot ovat aina aamuisin juuri avautuneina parhaimmillaan -varmasti myös kimalaisten mielestä!



Valkoinen myöhään kukkiva syysleimu. Tämä leviää todella hanakasti, mutta pidän sen pystystä kasvutavasta.




Lidlin punavalkoinen ruusu aamuvalossa.




Daalia Creme de Cassis kukkii taas pienen tauon jälkeen.




Takapihalla kallionauhus ja yksinkertaisella kukalla varustettu suopayrtti muodostavat kivan parin.




Takapihan aamutunnelmaa.




Kultapallot ja valkoinen syysleimu. Istutin syysleimua tähän sillä ajatuksella, että se pitäisi kultapallon varsia pystyssä. Toivon, ettei se ala haitata kultapallon kasvua liian agressiivisella leviämisellä.



Punalatvoissa ei ole näkynyt nyt perhosia, mutta kimalaiset viihtyvät. Ne keräävät mettä viimeiseen asti illalla ja jäävät kukkiin nukkumaan.



Helminukkajäkkärän kasvusto iltavalossa. Tämä kasvusto on saanut alkunsa yhdestä ainoasta vahingossa irronneesta kasvista, jonka istutin hätäisesti kukkapenkin reunaan. Kasvien kasvuvoima jaksaa hämmästyttää aina vaan...


















torstai 15. elokuuta 2024

Elokuun aamu



Viileä aamu elokuussa. Järvellä on usvaa, aurinko nousee oranssina.

 


Aamun rauhaa ei riko mikään. Lokki lentää ääneti mökkilahden yli.




Yksinäinen kurki seisoo rantakivellä. Aiemmin aamulla heräsin sen huutoihin, nyt sekin on hiljaa.




Kuinka usva tekeekin tavallisesta maisemasta mielenkiintoisen!




Kuikat pitävät palaveria kauempana lahdella.




Pisarat koristavat ruovikkoa.




Aamun rauhasta voin ammentaa voimaa päivän haasteisiin.