tiistai 6. elokuuta 2013

Perhosia

Mökkipihassa lensi paljon perhosia toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa, mutta keskellä kesää on ollut hiljaisempaa. Nyt perhosia alkaa olla taas paljon. Viikonloppuna bongasin nokkosperhosia, neitoperhosia, sitruunaperhosia, loppukesän tummemman sävyisen herukkaperhosen ja karttaperhosen. Kaikkien perään en ehtinyt kameran kanssa, mutta sain sentään muutaman kuvan.

Virittelin taas perhosbaarin punaviinistä ja fariinisokerista ja se kiinnosti erityisesti kaunista suruvaippaa. Herukkaperhonen ja neitoperhonenkin pyörivät baarin ympärillä.


 
Suruvaippa nautiskeli mieluiten baarin antimista huomaamattomasti siivet supussa. Sain kytätä aika kauan, että sain kuvan, jossa sen kauniit kuviot näkyvät.
 


 
Tämä oli aika iso tavalliseksi hopeatäpläperhoseksi. Olisiko tämä keisarinviitta naaras? Siivet ovat jo aika kuluneet, mutta lento oli silti voimakasta. Perhonen aterioi syysmaitiaisella, jota olen jättänyt nurmikkoon kukkimaan, sillä se näyttää olevan hyvä perhoskasvi.
 
 

 
Sarjasaippo huokutteli pihaan pienen kauniin loistokultasiiven. Tämäkin on naaraspuolinen yksilö.
 
 

 
Punatähkä sai niitty yökkösen viipymään pitkään kukissaan.
 
 

 
Valkoisia kaaliperhosia (?) näkyi pihassa paljon. Helminukkajäkkäräkin on näköjään mieluinen ravintokasvi perhosille.
 


 
Puuntuhoojan muhkean kokoinen toukka tuli esiin kukkapenkistä, jonka alle olen piilottanut kuolleen omenapuun kannon. Toukka oli niin hirmuisen näköinen, etten uskaltanut koskea siihen paljain käsin vaan poimin sen kuvattavaksi hanskoilla. Koon 8 puutahahanskan peukalo näkyykin kuvassa mittatikkuna :)
 
 
Hyvää elokuisen viikon jatkoa sivullani vieraileville!
 

26 kommenttia:

 1. Voi ihanuutta, noin monta perhoslajia jo sinulla, tulis jo tännekkin. Yhden suruvaipan tänään näin ja ajattelin innoissani, nytkö ne tulee. Saa nähdä.
  Ihania elokuun pöiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti perhosia tulee pian sinnekin! Neito- ja nokkosperhosia on näkynyt täälläkin vähemmän kuin viime vuonna, mökillä lentelee enimmäkseen sitruunaperhosia ja noita valkoisia perhosia, joita en osaa tarkasti määrittää.

   Poista
 2. Minulla on nyt niin paljon perhoskasveja, että baari on suljettu :) Olen kuullut, että sokerilla rikastettu olut tai kotikalja ovat hyviä tarjoomuksia baarissa, mutta ilmeisesti on hienostuneempia perhosia, jotka juovat mieluummin viiniä :)
  Hurja tuhooja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän houkutella amiraalia pihaani tuolla punaviinillä, sitä ei vain ole näkynyt. Tumma olut voisi ollakin hyvä houkutin, täytyypä ostaa seuraavaksi yksi saunakalja perhosillekin ;)

   Poista
 3. Ihana suruvaippa, meillä on ollut tänä kesänä ihan hirveän vähän perhosia, surullista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökillä perhosia ei näy, jos sää on tuulinen tai aurinko on pilvessä. Lämpö näyttää olevan niille tärkeää ja tietenkin hyvät mesikasvit, joita olen yrittänyt kerätä pihaan.

   Poista
 4. Eipä ole meilläkään pahemmin perhoset liidelleet. Yhden nokkosperhosen olen vasta bongannut purppurapunahatulta. Täytynee laittaa vähän vahvemmat tarjoomukset houkuttimeksi.
  Ai, tuo toukka on puuntuhooja. Viime kesänä samanlainen köpöttelin meidän alanurmikolla. Silloin en löytänyt sille nimeä. Nyt tärppäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaviinibaarin tuoksahdukset toivat varmaan ainakin tuon suruvaipan pihaan, herukkaperhonenkin on kovin perso sille. Ihan pelästyin, kun tuo toukka kömpi esiin kukkapenkistä :)

   Poista
 5. Komiat kuvat, baari vetää :) minäkin meinasin laittaa baarin taas tänäkin kesänä mutta mieheni sanoi ettei perhosille saa juottaa alkoholia,hmm...ei vaan ymmärtänyt juttua...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suruvaippa ei ainakaan käyttäytynyt mitenkään holtittomasti baarista poistuessaan, perhoset eivät ilmeisesti tule humalaan :)

   Poista
 6. Ooooooooh... I LOVE ALL THE BUTTERFLIES!!! I'm envious. The caterpillar, ewwww, kinda big and creepy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I also love all those colours and shapes, butterflies are wonderfull!

   Poista
 7. Kauniita perhosia olet saanut vangittua linssin läpi muidenkin ihasteltaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun olisi vaan se parempi kamera. Tällä nykyisellä ei saa tarkkoja kuvia...

   Poista
 8. Nyt ne perhoset ovat tulleet.
  kauniita perhosia on siellä teillä.
  Suruvaippa on harvemmin näkynyt täällä meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesän iloja on juuri tuo perhosten seuraaminen. Odotan vielä neito- ja nokkosperhosten runsastuvan, kunhan nauhukset pääsevät täyteen kukkaan.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Ne ovat kiva bonus kukkatarhurille kukkasten kauneuden lisäksi :)

   Poista
 10. Ihania perhosia, vaikeita kuvata kun heiluttavat siipiään ;) Pitäisikin laittaa perhospaari jonnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä olen ihan turhautunut kun yritän kuvata niitä. Onnistunut kuva on iso ilo!

   Poista
 11. Johan on toukalla kokoa 8o

  Kauniita perhosia. Mun olut-hiiva-sokeri-perhosbaari ei ollut ollenkaan suksee perhosten keskuudessa,mutta muutoin niitä on kyllä ollut kiitettävästi liikkeellä. Kiva jos vaan ehtisivät pysähtyä kuvattavaksi asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaviini tuoksahtelee niin voimakkaasti jo itsessään, että siitä saa toimivan baarin. Tosin heinäkuussa, kun perhosrintamalla oli hiljaista, punaviinibaarikaan ei vetänyt perhosia.

   Poista
 12. On ne vaan niin kauniita. Tuo viimeinen mötkö on kyllä aika hurja, mutta ei sitäkään voi kyllä rumaksi haukkua :) Perhosbaaria varmaankin täytyisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosten lentely kukissa kruunaa kauniin kesäpäivän :) Perhosbaaria kannattaa kokeilla.

   Poista
 13. Ihania perhosia!
  Ihmeen hyvin sinä niitä tunnistat. Mistä erotat naaraat uroksista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla kahdella lajilla naaras ja koiras ovat niin erinäköisiä, että ne erottaa ihan kuvioista. Tunnistan perhosia perosoppaan ja netin kuvien avulla. Olen vielä ihan noviisi tunnistamisessa, kun näen vähänkään oudomman perhosen, mutta on kiva oppia uutta :)

   Poista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!