perjantai 4. elokuuta 2023

Syysvuokon yllätys

 



Mökkipuutarhassani on kasvanut syysvuokko jo kymmenen vuotta. Se on yleensä tehnyt yhden tai kaksi kukkivaa vartta joka kesä. Välillä on ollut joku kesä, jolloin kukkia ei ole tullut ollenkaan. 

Viime vuoden keväällä kitkin syysvuokon naapurina kasvavaa imikkää, joka oli alkanut vallata liian suurta alaa kukkapenkistä. Ehkä syysvuokko innostui tästä, sillä se alkoi kasvattaa useita isoja lehtiä imikän viereen ja jopa sen kasvuston lomaan. Viime vuonna syysvuokko kukki normaalisti kahdella kukkavarrella.


Tänä keväänä syysvuokko näytti olevan voimissaan ja kasvatti paljon kookkaita lehtiä. Kuvasta näkyy, että imikkä on jäänyt sen kookkaiden lehtien alle. Varjossa viihtyvänä kasvina se ei varmaankaan kärsi tästä. Syysvuokon lehdet alkavat kasvaa sen verran myöhään, että imikkä ehtii hyvin kukkia.




Kun kukkavarsia alkoi nousta, olin aivan ihmeissäni. Niitä nousi noin neliömetrin alalle 15 kappaletta! Kasvi on jo nuppuisenakin todella kaunis!




 Kukat alkavat nyt aueta. Sunnuntaina pari ensimmäistä kukkaa oli auki. Pääsen huomenna katsomaan mökille, kuinka syysvuokko on pärjännyt sateisessa säässä. Sade ei saa sen vankkoja varsia lakoon, mutta kukintaa se ehkä haittaa.


Aivan ihana yllätys syysvuokolta!

2 kommenttia:

  1. Jopas jotakin, onpa todella muhkea! Ihana yllätys.

    VastaaPoista
  2. Oi, oi, miten valtavasti nuppuja! Aivan ihana yllätys. Syysvuokko kukkii hyvällä tuurilla tosi pitkään, joten sinulla riittää ihasteltavaa pitkäksi aikaa. Oma syysvuokkoni ei viime vuonna herännyt lainkaan. Pelkäsin menettäneeni monivuotisen ihanuuteni. Tänä keväänä se heräsi ja nyt nuppujakin on jo melko paljon. Onpa myös muutama taimi. Sinäkö, vai kuka, sanoi syysvuokon tekevän myös "sateliittitaimia", joilla ei välttämättä ole omia juuria. Yhden kanttausuraan kasvaneen taimen nostin eilen maasta ja siinä oli omat juuret. Katsotaan, mihin keksin sen istuttaa.

    VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!