maanantai 30. tammikuuta 2012

Kukkapenkin teko, kevät 2011

Keväällä 2011 tutustuin remontin lomassa mökin pihaan. Edelliset asukkaat eivät olleet kamalan kiinnostuneita pihan hoidosta, joten istutuksia ei ole paljoakaan. Tontilla kasvaa omenapuu, mänty, punaherukkaa, raparperia, muutama koristepensas ja kaksi typistettyä hopeapajua. Rannassa on rivi vanhoja komeita tervaleppiä. Pihassa on kukkapenkki, joka syksyllä näytti heinittyneeltä. Siinä näytti rehottavan röyhytatar, juolavehnä ja  jättibalsami, välistä pilkisti muutama pionin lehti, vähän päivänkakkaraa ja pari isoa saniaista. Keväällä huomasin, että penkissä kasvaa vielä kahdessa paikassa päivänliljaa. Päivänliljat olivat ihan täynnä juolavehnää, joten ensimmäinen työ oli nostaa ne ylös penkistä ja perata juolavehnän juuret pois.


Tässä kuvassa näkyy kellertävinä kukkineet ruukkunarsissit,  jotka laitoin maahan odottamaan seuraavaa kevättä. Reunassa olevat vanhat keltanarsissit eivät kukkineet kovin hyvin, yritin lannoitella niitä, jotta jaksaisivat seuraavana keväänä kukkia paremmin.

Juolavehnää lukuunottamatta kukkapenkki ei ollut ihmeekseni kovinkaan rikkaruohottunut. Ilmeisesti röyhytatar oli rehottanut niin rehevänä, että se oli estänyt rikkaruohojen kasvun. Halusin kuitenkin penkkiin kasvamaan ihan jotain muuta kuin tatarta, joten päätin kaivaa sen ylös ja muuttaa toiseen paikkaan. Se ei ollutkaan ihan helppo homma. Tatarella oli voimakas, puumainen juurakko joka ulottui syvälle. Myöhemmin kesällä huomasin, että juurta oli jäänyt kukkapenkkiin ja siitä kasvoi uutta tataren versoa sitä mukaa, kun sitä kitkin pois. Sitkeä kasvi!

Penkissä olevista pioneista olin tosi iloinen. En osannut tehdä niille oikein mitään; kuohkeutin vain niiden ympärillä olevan maan varovasti, lannoitin kevätlannoitteella, kastelin  ja seurasin tyytyväisenä versojen kasvua ja nuppujen ilmestymistä.




Haluan pihaan enimmäkseen vanhoja perinnekasveja ja kestäviä, helposti siemenistä leviäviä kukkia, luonnonkasvitkin saavat vapaasti kukkia joukossa. Istutin kukkapenkkiin sormustinkukkaa, myskimalvaa, tuoksumataraa, tähkätädykettä, loistotädykettä, sinilatvaa ja särkyneensydämen. Lisäksi sain äidiltä maariankellon taimia (niiden pitäisi kukkia tänä kesänä!). Kylvin penkkiin silkkiunikkoa ja kuuruohoa, lisäksi tätä kevättä ja kesää ajatellen puistolemmikkiä sekä illakkoa.


Jotta en heti paljastaisi ihan kaikkea, jätän kukkakuvat myöhempiin postauksiin :).

Ai niin noissa kuvissa näkyy keskellä sarviorvokkia ja palloesikon lehtiä. Ne ovat peräisin tästä:


Heti keväällä oli pakko saada jotakin kukkivaa ruukkuun portaille. Ostin kylmää kestäviä perennoja, jotka sitten myöhemmin istutin kukkapenkkiin. Ruukussa on siis palloesikkoa, sarviorvokkia ja kevätkaihonkukkaa. Kuva on otettu 7.5.

Lisää tästä kukkapenkistä klikkaa tästä.

7 kommenttia:

  1. Vautsi mikä ranta ! Mielenkiinnolla jään odottamaan miltä piha alkaa näyttämään, puitteet ovat hienot. Pioneille ei varmaan kannatakaan tehdä muuta, ne kun eivät pidä siirtämisestä. Jos niitä siirtää, kukkiminen voi loppua moneksi vuodeksi. Niin ainakin olen kuullut ;)

    Itse siirsin kauan sitten tuttavalta saamiani pioneja mutta istutin ne liian syvälle, ne eivät koskaan kukkineet kovin hyvin. En tiedä kuinka ne nykyään kukkivat, en ole käynyt entisessä asuinpaikassani muuton jälkeen :)

    VastaaPoista
  2. Eija vei sanat suustani! Ihana rantanäkymä sinulla.
    Tuosta pionista sen verran, että kaikki aina todellakin sanovat, ettei se siedä siirtoa, mutta ilmeisesti poikkeus vahvistaa säännön... siirrelty on, siltikin kukki samana kesänä. Ilmeisesti en ainakaan laittanut liian syvälle :) siitäkinhän se suuttuu, kuten Eija mainitsi. Kuulemma pionia pitäisi myös muutaman vuoden välein nostaa pintaa kohden, jos on alkanut "laskeutua multiin". Muuten kasvin saa kokolailla unohtaa, ei tarvitse juurikaan edes kastella. Ihailla vaan :)

    Ihailin vielä noita edellisenkin postauksen kukkia... kevättä odotelleessa ;)

    VastaaPoista
  3. Ihanaa kevätfiilistä! "Kohta" päästään jo multahommiin...

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista! Pioneja on kaksi erillistä "puskaa". Toinen on hassusti laattakivien välissä. Sitä joudun ensi kesänä siirtämään, sillä se kasvaa liian ahtaasti.Siirrän sen vasta kukinnan jälkeen ja jaan sen samalla. Pionien istuksessa on kai tärkeintä, että niitä ei istuta liian syvään, siinä mielessä "mullista nostamisessa" on itua :).

    VastaaPoista
  5. Ah,näitä on niin kivaa katsella..tuntuu ihan, että kevät kohisten lähenee!

    VastaaPoista
  6. Niin, kevättä kohti mennään! Taivaanranta punoitti jo tänään, kun olin menossa töihin :)!

    VastaaPoista
  7. Ihmettelin että mikä ranta ,olin niin tuon vihreän lumoissa täällä -25 asteen pakkasessa.Odotellaan lisää kuvia ja juttuja mökistä ja puutarhasta

    VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!