tiistai 24. tammikuuta 2012

Pirtistä viihtyisämpi

Pirtistä oli siis purettu seinä-, katto- ja lattialevyt pois ja esiin oli tullut mustuneet seinä- ja kattohirret sekä kuopille kulunut lautalattia. Ainoastaan katto oli sen näköinen, että sen saattoi jättää näkyviin -sillekin tosin piti tehdä jotain. Raavin katosta irtonaista pölyä ja kuonaa pois teräsharjalla. Puun syyt tulivat esiin paikoitellen kauniisti ja innostuin harjaamaan kattoa enemmänkin. Halusin silti jättää kattoon ajan patinaa, esim muurin vieressä olevaan nokeentuneeseen kohtaan en koskenut ollenkaan. Harjattu katto kaipasi jonkinlaista käsittelyä. Kyselin paikallisen tavaratalon maaliosaston myyjältä, mitä tuollaiseen vanhaan pintaan uskaltaisi laittaa ilman , että tekee pinnalle korvaamatonta vahinkoa. Hän otti ongelmani oikein omakseen ja selvitti asiaa. Ratkaisuksi löytyi saunavaha, joka sävytettiin kuultavan puunsuojan harmaanruskealla sävyllä. Kokeilin vahaa pienelle alalle kattoa ja sävy sekä vahan himmeä kiilto näyttivät juuri siltä mitä olin ajatellutkin. Levitin vahaa kattoon superlonisienellä. Pinta-alaa on noin 18 m2, yksi sivelykerros riitti, mutta kattourakan jälkeen niskani olivat kyllä monta viikkoa kipeät...Katosta tuli mukavasti eläväpintainen. Varsinkin kynttilän valossa se kiiltää tummana ja kauniin himmeänä.
Kuvassa näkyvä lamppu on tehty vanhasta lampun kannasta, joka oli jätetty kattolevyjen alle. Mökissä ei ole (enää) sähköistystä, mutta valaistus (ja cd-soitin!) toimii aurinkosähköllä. Sukulaismiehet innostuivat yhdistämään vanhan lampun moderniin aurinkosähköön. Löysin kuvun kirpparilta. Se on kuulunut ihan erilaiseen lamppuun, mutta tuollaisena siitä tulee ihan oikea vaikutelma vanhaan pirttiin.

Oli vaikea päättää, mitä pirtin seiniin laitetaan pinnoitteeksi. Selasin sisustuslehtiä ja kirjoja sekä etsin netistä silmää miellyttäviä seinäratkaisuja. Paneloitu, valkoinen seinä näytti jotenkin hyvältä ja se päätettiin toteuttaa. Minulla oli remonttimiehinä veli ja siskonmies, jotka tekivät ison työn koolatessaan mökin seinät tasaiseksi -ne kun ovat jokainen vähän eri suunnalle kallellaan. Löysimme paneelia, joka oli valmiiksi vahattu valkoiseksi, puun syyt kuultavat läpi ja elävöittävät pintaa.Lattiasta tuli leveällä mäntylankulla päällystettynä kaunis. Lattia käsiteltiin venelakalla. Itse olisin halunnut jonkun ekologisemman käsittelyn puuöljyllä tai vahalla, mutta siskon mies oli jo hankkinut venelakkaa ja sitä sitten käytettiin, vaikka sen levitys sisätiloissa olikin ollut kuulemma aika liuottimen käryistä hommaa.

Mökin sisustuksesta löytyy juttua täältä.

6 kommenttia:

 1. Katosta tuli hauskan elävä! Ja nuo palkit siellä.... aivan ihanat! Jos Namussa olisi katto korkealla, niin laittaisin sinne tuollaiset, tosin kevyet feikkiparrut, mutta valitettavasti se on niin matalalla, että ei viitsi kokeilla kuka olisi se ensimmäinen, joka löisi päänsä kattoparruun :)
  Nuo tummat seinähirretkin on mahtavat, mutta aivan ymmärrettävä ratkaisu peittää ne.
  Mukavaa katsella rempan edistymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olin aivan innoissani, kun kattolevyjen alta paljastui nuo hirsipalkit, mökkiin tuli 30cm lisää huonekorkeutta, kun ne poistettiin. Seinähirret ja vanha lattia olivat hienot, mutta jotenkin liian rajulla tavalla; tunnelma oli aivan sama kuin jossain savupirttimuseossa, jossa olen käynyt.

   Poista
 2. Minäkin pidän kattopalkeista, mietin niitä rakennusvaiheessa uuteen kotiimme. Mieheni ei kuitenkaan niistä innostunut, joten teimme perinteisemmän uuden tyylisen talon. Nyt kun olen katsellut 6 vuotta vaaleita seiniä, kattoja, laattioita jne. alkaa kaipaamaan oikeaa puuta sisustukseen jossain muodossa.
  Kiva, kun löysin tämä blogisi, on mielenkiintoista seurata remontin edistymistä :) ja tietysti puutarhajuttuja ym.
  Kuulumisiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Netti on pullollaan mielenkiintoisia blogeja, hienoa saada lukijoita omille jutuille :).

   Poista
 3. Ison työn olet tehnyt, tuo mäntylankuista tehty lattia on parasta. Itse tyydyin helppoon laminaattiin, vai onkohan se sen helpompaa, varsinkaan kun ei ole tyytyväinen..

  VastaaPoista
 4. Onneksi oli sukulaismiehet noissa isommissa töissä auttamassa! Lattia on kyllä nätti ja tuntuu jalan alla lämpimältä. Täällä talviasunnossa kerrostalossa meillä on laminaatti ja se aina -saatika näillä pakkasilla- kylmän tuntuinen.

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!