maanantai 16. tammikuuta 2012

Puutarhan kevät 2011

Syksyllä 2010 pääsin tekemään elämäni ensimmäisen oman sipulikukkamaan. Valitsin siihen erilaisia sipuleita ihan sen mukaan, mikä miellytti silmää pakkauksia selatessa. En yhtään tiennyt, liikkuuko mökkitontilla sipuleita syöviä vesimyyriä, joten varmuuden vuoksi laitoin jalostettujen tulppaanien sipulit myyräverkon sisään, kasvitieteellisten tulppaanien, narsissien ja iiristen sipulit uskalsin jättää verkon ulkopuolelle. Tein siis verkosta litteän laatikon mallisen, täytin sen tiiviisti mullalla, laitoin sipulit sisään ja peitin laatikon mullalla niin, että sipulit jäivät sopivaan istutussyvyyteen.Suuri oli ilo, kun tulin mökille käymään 2.5. ja näin kevätiirikset kukassa! Vasta viikkoa aiemmin niiden paikalla oli ollut maasta pilkistäviä vihreitä lehdenkärkiä. Kukka itsessään ei ole mitenkään näyttävä, mutta kyllä sydämeni silti pakahtui kukkapenkkini ensimmäisiä kukkia katsellessa!


Seuraavaksi kukkaan kerkesivät kasvitieteelliset (jalostamattomat) tulppaanit, jotka kukkivat tosi iloisena ryhmänä. Kukinta oli ihan loppusuoralla, kun tontilla sitten vieraili se pelätty vesimyyrä, joka söi niiden sipulit ja jätti jäljelle vain katkotut varret.


Narsissit ja kerrotut punaiset tulppaanit kukkivatkin sitten yhtäaikaa samalla kun myöhäisemmät mustat tulppaanit kasvattivat kukkavartta.

Huomaa pieni kukkahämähäkki keltaisen narsissin torven päällä!
Kylläpä ne olivatkin ihania! Mustat tulppaanit kukkivat pitkään, noin kaksi viikkoa. Vasta kesäkuun alun helteet saivat ne kuihtumaan. Jossain valossa ne näyttivät tosiaan mustilta. Toin niiden sipulit syksyllä Italian matkalta Riminin torilta. Siellä myytiin sipuleita irtomyyntinä. Taitavat kyllä olla samoja Queen of Night-tulppaaneja, mitä Suomessakin saa.

Seuraavaksi luvassa jatkoa mökin pirtin remonttiin.

5 kommenttia:

 1. Heippa! Hurmaavia kukkia!! Kauniita kuvia! Ihanaa, kun kevättä kohti mennään! Mulla on joka vuosi hävinnyt paljon kukkasipuleita, joten viime syksynä kokeilin samaa verkkosysteemiä..nyt odotan innolla!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Minä tyydyin tänä syksynä laittamaan pelkästään narsisseja ja pikkusipulikukkia. Laitoin myös pikarililjaa, jota myyrien pitäisi inhota. Odotan myös jo innolla kevättä ja teen kylvösuunnitelmia...ihanaa!

  VastaaPoista
 3. mukava kun löysit blogiini, näin minäkin sitten tänne tupsahdin. Kiva seurata sinun mökkiremppasi edistymistä, ja ehdottomasti myös puutarhajuttuja - ties mitä vinkkejä vielä tulee eteen. Itse en juurikaan tiedä mitään puutarhan hoidosta, laittelen vaan mutu-tuntumalla, mutta joka vuosi oppii jotain uutta :) intoa ainakin piisaa...

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kun kävit lukemassa ja kommentoimassa juttujani! Itsekin odotan oppivani paljon uutta nyt omaa pihaa hoitaessani. Blogit ovat hieno tapa jakaa käytännön kokemusta.

  VastaaPoista
 5. Enpäs tiennytkään että mukulat voi laittaa verkon sisään suojiin. Täytyykin kokeilla tuota vinkkiä. Ollaan asuttu nykyisessa talossamme kolme vuotta ja pihassa on paljon vanhoja kukkia mutta niitä ei ole hoidettu eikä jaettu, joten on iso urakka nostaa kaikki kukat. Toivottavasti onnistun jakamaan ne niin että lähtevät kasvamaan. Viime kesänä aloitin urakan, siihen asti katselin vain mitä sieltä nousee. Ihana kun kohta on kevät ja pääsee pihalle punkamaan :)

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!