lauantai 3. maaliskuuta 2012

Kesän 2011 kukkia, kelloköynnös ja hajuherne

Yksi lempikasveistani on hajuherne. Keväällä, kun olin siemenostoksilla, ostin siis monta pussia eri värisiä hajuherneitä. Minun piti esikasvattaa taimet, niin että kukinta olisi mahdollisimman aikainen, mutta keväällä remontin tuoksinassa unohdin tietenkin ne. Siemenet menivät maahan vasta kesäkuun alussa. Istutin hajuhernettä kukkapenkkiin ja pihassa olevaan kaivonrenkaaseen. Kaivonrenkaaseen istutin myös kesäkukkia; tupakkaa, ahkeraliisaa, hopeaputousta ja köynnöstukeen ostin kiipeämään vähän ressukan näköisen kelloköynnöksen taimen. Ajattelin, ettei se varmaan kuki, mutta toimii kivana taustana hajuherneille. Kuinkas sitten kävikään...
Kelloköynnös aloitti hurjan kasvun, se olisi tarvinnut kaksi kertaa korkeamman köynnöstuen. Heinäkuussa siihen ilmestyi valtavia nuppuja ja kohta avautuivat ensimmäiset isot, erikoisen näköiset kukat. Kukkia oli aina lokakuulle saakka.

Hajuherneetkin alkoivat lopulta availla herkkiä kukkiaan.Valoa ja varjoa...


Purppuran värinen kukka näytti kauniilta hopeaputousta vastenVaaleanpunaista


Pastellisävyjä

Jotakin vastustamattoman viehättävää näissä hajuherneissä on... Kukka on tavattoman kaunis, mutta koko kasvi on olemukseltaa rento, vähän hompsuinen... ja sitten vielä se vieno tuoksu.

Hyvää viikonlopun jatkoa sivuillani vieraileville, kiva kun kävit kurkkaamassa!


7 kommenttia:

 1. Hajuherneet ovat minunkin suosikkejani...pieniä "kukkaperhosia". Vuodet vaihtelevat enkä ole aina saanut kunnollista kukintaa... hajuherneen tuoksu on niin ihana! Hääkimpussani v. 1985 oli liloja hajuherneitä valkoisten ruusujen kanssa... Kelloköynöksestä olen vain haaveillut. Täytyypä sinun innoittamana kokeilla ensikesänä sitäkin.... iloa!

  VastaaPoista
 2. Mukulana olin sitä mieltä, jotta hajuherne on keijukaisten kukkanen.
  Mummu laittoi sinne tänne puutarhaansa hajuherneitä ja koko suuri puutarha tuoksui.
  Namu unia!

  VastaaPoista
 3. Valkoista kelloköynnöstä en ole vielä kokeillut,taidanpa nyt laittaa, sininen on jo vanha tuttavuus mistä en luovu,kelloköynnökset on tosi ihania kesäkukkia kuten myös hajuherneetkin,molempia voi suositella lämpimästi kaikille romanttisista kukista pitäville .Ihania kuvia sulla!!!

  VastaaPoista
 4. Hajuherneen kukka tuo minullekin mieleen perhosen ja 'keijukaisten kukkanen'... ihana mielikuva! Kelloköynnöstä täytyy ensi kesänäkin laittaa. Istutan sen seuraavaksi ruukkuun seinustalle, niin että saa kiivetä korkeammalle ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

  VastaaPoista
 5. Hajuherne on yksi minun lemppareistani jo aivan pikkutytöstä lähtien. Jostakin syystä viime kesänä ei siemenet lähteneet kunnolla kasvamaan. Mutta tänä vuonna uusi yritys:)

  VastaaPoista
 6. Täysin samaa mieltä.Ei kesää ilman hajuhernettä=)Se on niin ihana ja tuoksu hurmaa!

  VastaaPoista
 7. Jännä, kun mökillä hajuherne iti ja kasvoi ihan hyvin, mutta tavallinen ruokaherne ei oikein ehtinyt kypsyttää palkoja, ennen kuin alkoi kuivaa ja kuolla härmän takia. Härmänalttiita kasveja ei sille tontille kannata selvästikään istuttaa.

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!