keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Luonnollista
Mökkini on vanha talo keskellä hämäläistä maalaismaisemaa. Olen kerännyt sen pihaan perinneperennenoja ja -pensaita. Muutamia erikoisuuksiakin on joukossa, mutta pääosin kasvit ovat niitä vanhoja tuttuja pihakasveja. Luonnonkukat ovat alusta asti kuuluneet itsestään selvästi pihaani. Kukkapenkissä niistä kasvaa jalostettujen kasvien veroisia kukkijoita. Tänä vuonna luonnonkukat tuntuivat olevan ihan pääosassa juhannuksen pyhinä.
Etualalla kukkii nurmitädyke ja kiven juuressä metsäkurjenpolvi. Taustalla päivänkakkara aloittelee kukintaa. Sen runsas kasvusto onnistuu miltei kätkeään lakastuvat tulppaanin varretkin.
Puna-ailakki tuo raikasta pinkkiään melkein jokaiseen kukkapenkkiin. Puna-ailakki on helppo kitkeä poiskin, jos se innostuu liikaa...
Toin pari vuotta sitten huopaohdakkeen siemeniä kukkapenkin tyhjään kohtaan. Nyt komea kasvusto kasvattaa nuppujaan. Kukkiessaan se houkuttelee keskikesän perhosia pihaan.

Paimenmatara yrittää vallata etupihan kukkapenkkiä. Sitä saa kitkeä pois myöhemmin kesällä.
Luonnonkasvit ovat valloittamassa jo kasvimaatakin. Heittelin pari vuotta sitten kokeeksi kannusruohon siemeniä yhteen kasvimaan ruutuun. Se onnistui yli odotusten. Tänä vuonna pörriäisiä houkuttelevan 'pikku leijonankidan' kaverina kukkii myös sormustinkukkaa.
16 kommenttia:

 1. todella kaunista! Luonnonkukat ovat ihania myös kukkapenkissä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkukat ovat luotettavia kukkijoita myös viileänä kesänä.

   Poista
 2. Aivan ihana. Tykkään tosi paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän villi piha on jännittävä, aina löytyy yllätyksiä :)

   Poista
 3. Juuri niin ihana, kuin vanhan talon pihamaan kuuluu ollakin. Tämä kesä näyttää olevan luonnonkukkien juhlaa. Puna-ailakkikin kukkii monin paikon niin runsaana, etten muista moista vuosiin nähneeni.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Puutarhassa on täällä hetkellä valtavasti nuppuja odottamassa avautumista, ihanan jännittävää :)

   Poista
 5. Kivoja yleiskuvia! Näistä näkee, että Sinulla on todella monta kukkapenkkiä pihapiirissä. Luonnonkukat ovat itseoikeutettuja mökkipihan kasvatteja. Niitä kasvaa meidän maalaispihassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää kukkapenkkejä on suunnitteilla. Haluan vähentää nurmikon minimiin.

   Poista
 6. Kivan kukkaisa ja vehreä puutarha sinulla. Monet luonnonkukat ovat kiva lisä kukkapenkkiin, jos tykkää vähän niittymäisestä fiiliksestä. :)

  VastaaPoista
 7. Puna-ailakki kuuluu myös meidän pihaan, ja moni muukin. Nurmikohokki on suloinen pitsireunoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin huomasin nurmikohokin siementen itäneen kukkapenkissä. Nyt se on jo nupulla...

   Poista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!