lauantai 28. heinäkuuta 2018

Puutarhan ongelmakohta



Blogeissa on kiertänyt haaste pihan ongelmakohdista. Ajattelin esitellä on ongelmani.


Mökkini ja puutarhani sijaitsee pienessä hämäläisessä kylässä ihan kylätien varrella. Kylätie kulkee mökin ja rannan välistä.




 Puutarhaa rajaa tiestä osittain mesiangervoaidanne. Mesiangervoa kasvaa etupihan puolella ja se on ihan hyvä rajaaja. Kukkiessaan se on kaunis ja tuoksuva. Leikkaan aina kuihtuvat kukinnot pois ja aidanne on taas siistin näköinen.




Takapihan puolella mesiangervoa kasvaa vain harvakseltaan. Aiemmin jätin tälle puolelle aidanteeksi vuohenputkea ja se olikin kukkiessaan kaunis. Kukinnan jälkeen vuohenputkien kukinnot piti katkoa pois, jotteivat ne siementäisi joka paikkaan ja aidanne oli lopulta aika hompsuisen näköinen. Tänä vuonna olen siimannut vuohenputket pois ja takapihan osalta tienlaita on aitaamaton. Se näyttää ja tuntuu vähän alastomalta. Aika lähellä tietä on pääosin jalopähkämöä ja nauhusta kasvava kukkapenkki ja sen jatkona kaksi jasmikepensasta. 

Mikään kovin peittävä aita tai aidanne tähän paikkaan ei sovi, sillä haluan säilyttää järvimaiseman. Olen miettinyt aidannetta erilaisista ruusuista, mutta visio ei ole vielä tarkentunut...  Aitaa tarvittaisiin noin 20 metriä.

6 kommenttia:

  1. Ruusuaidanne kuulostaa hyvältä. Varsinkin kun istuttaa eri lajeja, kukintaa riittää pitkään. Myös pensasangervot ovat hyvä vaihtoehto. Ne ovat todella kestäviä ja niitä voi leikata rankastikin, vaikka joka kevät alas, tai sitten muotoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aidanne useammasta eri pensaruususta voisi ollakin hyvä, juuri siksi, että kukintaa riittäisi pidempään...

      Poista
  2. Kiva, että alkuun laittamani haaste inspiroi sinuakin :) Haasteen tarkoituksena olikin esitellä pihasuunnittelullisia ongelmakohtia ja saada niihin apua ja uusia ideoita. Tien vierustat ovat hankalia kasvupaikkoja, sillä niihin istutettavien kasvien pitäisi tarvittaessa kestää aurauslumet. Kasvualusta voi olla myös kuiva ja kivinen riippuen siitä, miten tie on perustettu. Pienellä kylätiellä tuskin tiesuolaa käytetään...? Ruusuaidanne olisi kyllä kaunis, mutta jos kasvupaikka ei ole niille suotuisa, eivät kukoista ja keräävät kirvoja. Puutarhamyyrän ehdottamia pensasangervoja laittaisin itse. Niissäkin on lajikkeita vaikka millä mitalla. Ja mikä estäisi yhdistelemästä pensaita ja perennoja... ;) Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvualusta voi tosiaankin olla tällä kohtaa kuiva ja epäedullisempi, kun mesiangervokaan ei siinä viihdy. Se täytyykin ottaa huomioon aidannetta laittaessa... Tietä ei suolata talvella, mutta kesällä siihen ruiskutetaan jotakin pölynsitojaa. Liikkeelle laittamasi haaste on hyvä, näin tulee pohdittua ongelmaa eri näkökulmista :)

      Poista
  3. Jos tie on rauhallinen, aidan/aidanteen ei tarvitse edes olla kovin korkea, vähän vain jotain rajaamaan pihaa ja häiventämään tietä näkysistä. Itse ajattelin heti tien myöntäistä perennapenkkiä. Esim päivänliljoista tulee nätti aidanne. Toki jos haluaa aidan/aidanteen myös talvella, niin sitten jotain pensasta tai kookkaampaa ruusua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perenna-aidanne on ollut minullakin mielessä. Haluaisin säilyttää pihassani sen tietyn sattumanvaraisuuden ja perenna-aidanne sopisi hyvin. Välissä voisi olla sitten pensasryhmä sopivalla kohtaa...

      Poista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!