perjantai 13. tammikuuta 2012

Vanhan talon kertomaa

Purettujen seinä- ja kattolevyjen alta löytyi kaikkea mielenkiintoista.




Alempi sinertävä pinkopahvikerros on laitettu ilmeisesti vuonna -33 -alla olevien lehtien päiväyksistä päätellen. Siihen oli raapustettu nimiä lapsen käsialalla. Pontevasta ANNTERO-signeerauksesta olen päätellyt, että sinertävän pinkopahvin tilalle on vaihdettu vihreä joskus 40-luvun puolivälissä. Mökin minulle myynyt Antero on ollut silloin ekaluokkalainen, sopivassa seiniinraapustelu iässä. Mökin hirsikatto on ollut näkyvissä siihen asti. Vihreä pinkopahvi on vedetty myös kattoon. Katto on sitten vielä tasoitettu levyillä 60-70-lukujen vaihteessa.



Ihmettelimme kattohirsissä olevia hiiltyneitä keroja. Joku sitten huomasi, että hiiltyneen paikan päällä on aina naulanreikä (tai useampia). Hirressä on varmaan ollut roikkumassa päre tai lamppu, hiilyminen on varmaan tapahtunut pidemmän ajan kuluessa.



Levyjen alta paljastunut lattia oli muuten hyvässä kunnossa, mutta se oli niin kulunut, ettei sitä voinut jättää näkyviin. Puun syyt ja lankkujen liitokset olivat koholla. Entisen leivinuuni-hellan (nykyisin takka) ympärillä puu oli kulunut ihan kuopille. Siinä sitä on laitettu ruokaa ja leivottu leipää useampikin kerta. Kuvissa lattia on jo koolattu uusia lankkuja varten. Toisaalta harmittaa, että vanha lattia peitettiin käyttömukavuutta ajatellen, mutta siellähän se on, jos joskus mieli muuttuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!