lauantai 15. syyskuuta 2012

Sormustinkukan kasvatus

 
Valkoinen sormustinkukka kukki mökkipuutarhassani kesällä 2011


Blogiini tullaan usein sellaisilla hakusanoilla, joista voi päätellä että hakija etsii yksityiskohtaisia kasvatusohjeita jollekin kasville. Ajattelin laittaa tänne kasvatusohjeet muutamille siemenestä lisättäville kasveille, joista minulla on omia kokemuksia. Kuuruohon kasvatuksesta kerroin täällä muutama viikko sitten.

Kylvin sormustinkukan siemeniä heinäkuussa 2011 ruukkuihin. Siemenet ovat hyvin pieniä. Tiputin muutaman siemenen aina samaan ruukkuun ja peitin ohuella multakerroksella. Kylvö jäi aika myöhäiseksi ja taimet olivat pieniä, kun istutin ne uuteen kukkapenkkiin syyskuussa. Syksy oli kuitenkin pitkä ja lämmin ja taimille tuli lisää kokoa lokakuulle saakka. Sormustinkukka on kaksivuotinen kasvi, eli se kasvattaa ensimmäisenä kesänä lehtiruusukkeen ja kukkii vasta seuraavana kesänä. Joskus sama lehtiruusuke saattaa kukkia useampanakin vuonna peräkkäin.

 
Kukkapenkkiin olin laittanut pohjalle kompostimultaa ja pinnalle kaupasta ostettua puutarhamultaa. Sormustinkukka ei pidä liian ravinteikkaasta kasvualustasta.
 
 
 
Keväällä uudet taimet olivat terhakoita. Taimilla on väliä noin 10-15cm.

 
Ensimmäiset kukat avautuivat kesä-heinäkuun vaihteessa. Tässä yksilössä nuput ja kukat sojottivat oudosti yläviistoon, yleensähän kukka on alaspäin nuokkuva.

 
Tämä taitaa olla se perinteisin sormustinkukan väri. Pisin kukkavarsi kurotteli kahden metrin korkeuteen.

 
Muutamat kukista olivat kauniin vaaleanpunaisia.
 
Sormustinkukissa alkoi olla kypsää siementä syyskuun alussa. Olen kerännyt siemeniä ja aion kylvää niitä ensi kesänä ruukkuihin. Kasvi kylväytyy myös itse kasvupaikalleen, eli ruukkuvaihetta ei aina tarvita. Ruukkuun kylvetyt taimet on tosin helpompi siirtää kasvamaan halutulle paikalle.
 
Olen heitellyt kypsiä siemeniä myös sinne tänne tontille. Olisi kiva, jos sormustinkukkia kasvaisi satunnaisissa paikoissa tontin laidoilla.  
 
Mukavaa viikonlopun jatkoa sivullani vieraileville!
 
Huom! Arvonta jatkuu 22.9.asti. Sinne pääset sivupalkin linkistä.
 
 


22 kommenttia:

 1. Pidän kovasti sormustinkukista ja ne ovat villiintyneet pihallani ihan lupiinien lailla. Uusia taimia on varmaankin satoja, kasvihan siementää todella runsaasti. Keräsin viime viikolla siemeniä, niitä on pari litraa. Minnekähän ne kylväisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta! Unelmoin jostain tuollaisesta omalla pihallanikin, mutta siihen on vielä matkaa...

   Poista
 2. Olen antanut sormustinkukan itse hoitaa kylvämisen. Taimia on halutuissa ja vähemmän halutuissa paikoissa. Tosi paljon. Kitken pois ne, joita en halua. Kukkii upeasti vuodesta toiseen. Tämä oli siis laiskan puutarhurin kylvömalli... ;O) Sormustinkukat ovat upeita. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin toiveissa itsekylväytyvä, kukkiva piha, jossa vaan vähän ohjailen kasvua ja lisäilen tyhjiin kohtiin uusia kokeiluja :).

   Poista
 3. Sormustinkukka on kyllä mielenkiintoinen kasvi. Se on tavattoman kaunis ja se osaa minusta keksiä itselleen paljon mielenkiintoisempia kasvupaikkoja kun minulla mielikuvitusta! Miehelle kyllä piti kaksi kesää opettaa, että näitä "rikkoja" ei sitten saa repiä pois kukkapenkeistä! :)

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvi on tosiaan tavattoman kaunis ja kukkii pitkään. Nyt syyskuussakin on vielä nuppuja nousussa. Miehille ei joskus mene asiat kerrasta perille ;).

   Poista
 4. Minustakin on hauskaa kokeilla erilaisten siementaimien kasvatusta. Sormustinkukka on ihana seikkailija. Puutarhassani on hiekkapolkuja ja niistä on kätevä kerätä eksyneitä pikkutaimia. Hienosti olit tehnyt kukan tarinan kuvineen alusta loppuun. On monia, jotka vasta aloittelevat ja silloin on hyvä saada selkeät neuvot. Muistan kun aloittelin niin oli vaikea tietää miten toimia perennojen kanssa. Vieläkin riittää paljon opittavaa, se ei taida loppua koskaan - onneksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana seikkailija... se on totta! Neuvoille tuntuu olevan kysyntää, netistä niitä on varmaankin helpompi hakea, kuin puutarhakirjoista.

   Poista
 5. Minullakin on villiintyneenä pitkin takapihan, kun häädin ne pois kukkamaasta liiallisen leviämisen takia, mutta nytkin vain siellä on ruusukkeita joita sitten otan pois, muutama saa taas olla ensikesään. On kiva tuolla luonnossa seurata erilaisia väriyhdistelmiä mitä niistä itsekseen yntyy. Kiitollinen kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvi tekee niin valtavasti siementä, että pian saan kai olla minäkin siirtämässä pois kukkapenkistä. Ihana kukka ja tuntuu olevan myös pörriäisten suosikki.

   Poista
 6. Hyvä idea antaa ohjeita. Valitettavasti en ole viherpeukalo, mutta katselen oikein mielelläni toisten aherrusten tuloksia : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrin sellaiseen pihaan, jossa kukat itse suorittaisivat isoimmat työt. Istutukset ovat niin tiheät, ettei tarvitse kitkeä muuta kuin reunoilta ja monet kukistani leviävät hyvin siementämällä tai muuten itsekseen.

   Poista
 7. Sormustinkukka on ihana, mutta minä joudun jo kitkemään sitä... Sen lehtiruusukkeet on niin isoja että ne peittää ja estä muita pienempiä perennoja kasvamasta... Mun kokemuksen mukaan ne ei myöskään valita liian ravinnerikkaastamaasta, mun luona ne kasvaa hevosenlantamaasta. =) Kyllä sulla kohta on sormustinkukkia vaikka muille jakaa! Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla sormustinkukka ei talvehtinut ravinteikkaassa maassa, mutta ehkä paikka oli myös liian kostea.

   Poista
 8. Meillä valitsee itse kasvupaikkansa, pitää paikoista, joissa ei ole talvimärkyyttä ja kesälläkin on kuivempaa. Nykyisin yritän kylvää lisäsiemeniä juuri niihin kohtiin, joissa luonnostaan viihtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin heittelin siemeniä kuivemmille paikoille tontin reunalle, siellä saisivat rauhassa levitä.

   Poista
 9. Meilläkin sormustinkukka tuppaa itse valitsemaan kasvupaikkansa ja usein ne ovat kyllä aika omituisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan innolla, mistä siementaimia ensi kesänä löytyykään!

   Poista
 10. Kiitos ohjeista, tätä on ihan pakko päästä kokeileen. Sormustinkukat on niin ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kauniita yksin tai ryhminä ja kukkivat vähän varjoisassakin pihassa.

   Poista
 11. Nyt taitaa ollakin sormustinkukan siemenet kypsiä.Luulen, että käyn varsitelemasa niitä haluttuihin penkkeihin. Ne kyllä löytävät itsekin tiensä, mutta usein kylväytyvät pitkin kulkuväyliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän tätä seikkailijaa niissä kulkuväylissä ja poluissa kiinnostaa :)?

   Poista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!