perjantai 14. kesäkuuta 2013

Vielä tuomenkehrääjäkoin toukkia

Olen joutunut seuraamaan mökillä tuomenkehrääjäkoin toukkien massaesiintymää lähietäisyydeltä. Ihan mökin takareunalla on tuomi, jonka toukat ovat vallanneet. Toukat ovat nyt ilmeisesti koteloitumisvaiheessa. Ne ovat kietoneet tuomen rungon moninkertaiseen seittiin ja kerääntyneet isoiksi kasoiksi tuomen rungolle. Oksilla riippuu myös seittipusseja, jotka ovat täynnä toukkia.
 
 
 
Seitin alla olevat toukat ovat liikkeessä koko ajan...

 
Toukat käyttävät myös muita lähellä kasvavia puita koteloitumiseen, koivutkin on kiedottu seittiin.
 

 
Muut kasvit ovat saaneet olla rauhassa, vain nuoren pihlajan lehdet ovat kelvanneet toukille.
 

 
Puiden alla kasvavaa syysasteria ne ovat myös käärineet seittiin. Tässäkin on ilmeisesti yksi koteloitumissuoja.
 

 
Maa mökin takan on aivan seitin peitossa. Kuljenkin nykyään mieluummin kompostille toista kautta...
 
 

 
 
Mökin räystään alta on osa toukista löytänyt suojaisan koteloitumispaikan. Tässä näkyy jo valmiita koteloitakin. Mustat pisteet ovat toukkien ulostetta, jota on mökin takana ihan kerroksena maassa.
 
Tälläistäkö tämä on koko kesän... Onneksi puu on talon takana, eikä koko ajan silmissä.

15 kommenttia:

 1. Eipä ole erityisen viehättävä puutarhakohde. Tuomi tekee kyllä usein uudet lehdet loppukesäksi, joten ehkä pääset vielä kiertämään kompostille tuomenkin ohi.

  VastaaPoista
 2. Eikö noille ole mitään hävityskeinoa? Oletko huomannut syvätkö edes pikkulinnut noita toukkia? Ei tosiaan mikään mieltä ylentävä näky omassa pihapiirissä.

  VastaaPoista
 3. Onpas aikamoinen määrä niitä tosiaan. Puut ovat aavemaisia. Luonnossa riittää monenlaista ihmeteltävää.

  VastaaPoista
 4. Nyt on kyllä pakko sanoa, että hyi. Olkoon kuinka luontoa ja ihan mitä vaan... en ihmettele yhtään, että mieluummin kierrät hieman kauempaa :)

  VastaaPoista
 5. Hyi olkoon! Minä näin tytön ratsastustallilla samanlaisen tuomen, joka oli ihan aavepuun näköinen.

  VastaaPoista
 6. Huii, onpa niitä todella paljon!
  Melkein mulle iiiikkk juttu!

  VastaaPoista
 7. Täällä meidän lähellä on myös tuomet ja varmaan jotain muitakin puita aivan näiden peitossa. En ole ikinä samanlaista nähnyt, tai ainakaan kiinnittänyt huomiota. Niin hurjan näköisiä nuo olivat, että googlailin, että mitä nuo ovat. Aika ällöttäviä, mutta aikamoinen näytös luonnolta.

  VastaaPoista
 8. Ei kyllä yhtään kivoja! Metsässä eivät niin haittaa, mutta omalla pihalla...

  VastaaPoista
 9. Siinähän olisi mojovat sapuskat jollekkin! Oletko nähnyt kelpaako?
  Metsänlaitamilla täälläkin monta tuomea saman kohtalon kourissa. Uudet lehdet kuitenkin kasvaa. Laitathan kuvia kun kasvu alkaa?

  VastaaPoista
 10. Hurjaa, olen aina tyhmyydessäni luullut, etteivät tuomenkehrääjäkoit kajoa muihin kasveihin, kuin pelkästään tuomeen.

  VastaaPoista
 11. Samanlaista näkyä tuomissa täälläkin. Tiedän, kenelle nuo madot ainakin kelpaavat. Pikkukaloille. Heiteltiin niitä rannan tuomesta viime viikonvaihteessa kokeeksi rantaveteen pikkukaloille ja kyllä kelpasivat!

  VastaaPoista
 12. Onkohan tämä vuosi erityisen suosiollinen tuomenkehrääjäkoille? Meidän kylätie on reunustettu kummituspuin, yritän aina ajaa nopeasti ohi, etteivät hyppää kyytiin :) Oman pihan tuomi on vielä koskematon. En muista ennen nähneeni täällä päin tuollaista invaasiota. Nuo toukkasi kun valmistuvat niin melkoinen koiparvi lähtee liikkeelle.

  VastaaPoista
 13. Mä sain toukkien kakkaa silmääni, kun revin seittipalleroja koristeomppupuista, yökkk! Kuin kahvinporoja olisi pudonnut, arvaa juoksinko pesemään naamaani ?!

  VastaaPoista
 14. Jotenkin aavemaisen näköistä. Minulla on ilmestynyt jotain toukkaa pueppuraomenapuihin :( Ei auta kuin aloittaa mäntysuovan suihkuttelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut näyttävät napsivan oksilla liikkuvia irtotoukkia nokkaansa, mutta seitin alla olevat ovat linnuiltakin suojassa. Laitan kuivia tuomesta, kun se alkaa toipua. Koteloista kuoriutvat koit kelpaavat toivottavasti linnuille, muuuten on uusi toukkien massaesiintymä luvassa.

   Poista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!