lauantai 14. toukokuuta 2022

Silmuja, nuppuja ja uusia alkuja

 

Ihana aina seurata, mitä kukkapenkeistä nousee talven jälkeen. Kaikki kasvit eivät ole selvinneet viime talvesta. Ainakin tarhakellukka Flames of Passion näyttää menehtyneen. Myös imikkä on kärsinyt talvivaurioita, mutta toipuu jo kovaa vauhtia.Imikän ensimmäiset kukat avautuivat vähän tavallista myöhemmin.Pari vuotta sitten istutettu tarha-alppikärhö Rosy O'Grady taitaa kukkia tänä vuonna. Tämä kärhö on kokenut kovia, sillä siimasin sen vahingossa poikki melkein juuresta ensimmäisenä kesänä. Sitkeästi se on jaksanut kasvaa ja talvehtia ja nyt ehkä tulee kukkiakin.Scillameren keskellä omenapuun alla on pari varjoliljan siementaimea, jotka myös ovat joutuneet siimurin uhreiksi, eivätkä ole päässeet vielä kukkimaan. Ehkäpä tänä vuonna muistan varoa...
Marhanlilja on kasvattanut mukavasti uusia alkuja vierelleen. Viime vuonna se kukki ensimmäisen kerran ja tänä vuonna on kaksi kukkavartta nousussa. Viime kesänä pihassani oli ennätysmäärä liljakukkoja, täytyypä olla tänä vuonna tarkkana niiden suhteen...Oriental-lilja Muscadet nousee neljän varren voimalla. Olen istuttanut liljoja
sinne tänne kukkapenkkeihin. Pidän siitä, miten ne nousevat muiden perennojen yläpuolelle tiheästäkin kasvustosta ja ilahduttavat loistokkaalla kukinnallaan vuosi vuoden jälkeen.6 kommenttia:

 1. Ihania nousuja ja selviämisiä! Ihan vielä ei kaikkea selviämistä tai menehtymistä tiedäkään. Yhden kellukan lehtiruusukkeen löysin vasta eilen. Ja viime syksynä istutettuja vaaleanpunaisia marhanliljoja ei näy, mutta ärsyttävää kyllä, ne saattavat pysytellä koko ensimmäisen kasvukauden mullan alla juuria kasvattelemassa. Tästä on itsellänikin kokemuksia.
  Toivottavasti kaikki kasvisi vielä nousevat ja kukkivat hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tämä marhanlilja on jumittanut ensin kukkimattomana monta vuotta, mutta nyt kukinta vaan paranee. Kellukkaa tulee kyllä ikävä, se oli todella kaunis...

   Poista
 2. Nyt riittää iloa ja kauneutta joka päivälle. Monia kasveja yhä kaipaan, mutta toivon mukaan ne ovat vain vähän myöhässä. Olen heittänyt syksyisin varjoliljojen siemeniä moneen paikkaan. Sen ansiosta niitä nousee sieltä täältä. Kaikki eivät ihan pieninä edes kuki, mutta annettakoon niille aikaa.
  Liljat sopivat hyvin muiden perennojen joukkoon. Sipuli tai pari on myös helppo istuttaa valmiina olevien perennojen joukkoon, kun ei tarvitse niin valtavasti lapion kanssa myllätä.
  Liljakukot ovat jo heränneet. Kahden päivän aikana olen listinyt hengiltä jo viisi. Varmaan niitä on enemmänkin.

  VastaaPoista
 3. Kevät on kasvua, kauneutta ja yllätyksiä.

  VastaaPoista
 4. Kiva, kun liljoja tupsahtelee sieltä täältä! Minulla kukkivat marhanluljat ensimmäisen kerran viime kesänä ja kyllä sieltä jokunen alku nytkin on ilmestynyt. Liljakukkohavaintoja en ole vielä tehnyt, mutta tarkkanahan tuolla puutarhassa on oltava, oli sitten kyse kotiloista tai kukoista! Hyvää kevään jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Ihana imukkä. Entisessä asuinpaikassani kävin niitä joka kevät etsimässä. Kevään vihreyttä puskee nyt joka puolella. Ihanat kuvat.

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!