sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Puutarhavuosi 2022

 

Sain Betweeniltä jo aikoja sitten Puutarhavuosi 2022 -haasteen. Blogin talvitauon tässä vaiheessa siihen onkin hyvin aikaa paneutua.


Lapsenlapseni Hilda elokuisessa puutarhassa.


1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä b.Laiskottelua /Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

En oikein mitään näistä... Harrastan puutarhaa luodessani suunnittelua, mutta teen myös joitain istutuksia extempore. Osaan hyvin laiskotella, olen itseasiassa istuttanut kukkapenkkini niin täyteläisiksi, että niiden hoito on helppoa, kun rikkaruohot eivät mahdu kasvamaan ja riittää, kun kitken kukkapenkit perusteellisesti keväällä. Silloin tuleekin sitten ahkeroitua hullun lailla... Kasvatan joka vuosi vähän hyötykasvejakin, vaikka kukkivat koristekasvit ovatkin paljon mielenkiinntoisempia. Kierrätystä ja romutaidetta puutarhastani löytyy, mutta betonitöitä en ole koskaan tehnyt, vaikka niitä haluaisinkin joskus tehdä.


Mieluisinta suunniteltavaa puutarhassa on värien ja muotojen yhdistelmät.


2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti b. Ai missä? c. Suunnilleen kyllä  d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...

Tähän vastaan b. Ai missä? Viime talvena en tehnyt suunnitelmia puutarhaan -muistaakseni.

Tämä kiva yhdistelmä syntyi lähes suunnittelematta, kun istutin venähtäneet suklaakosmokset heinien kera penkkiin, jossa kasvoi ennestään tähtililjaa.


3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi  c. Muutamia

d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

c. Muutamia. Valitettavasti pihaani ei oikein mahdu enää uusia kasveja... Nyt olen kyllä suunnitellut uutta ihan pientä kukkapenkkiä poistamani syreenipensaan paikalle. Paikka on sellainen, että sateella siihen kertyy vettä. Syreeni ei ilmeisesti kestänyt liian kosteaa kasvupaikkaa. Tähän saisi hyvän paikan kosteassa viihtyville perennoille... Viime vuonna ostin mm uudet  japaninsarat talvella menehtyneiden tilalle. Kokeilen joka vuosi jotain uusia kylvökukkia, viime vuonna mm sirokannusruohoa ja pallerokiurunkukkaa. Isompia hankintoja en tehnyt.


Pikkuinen sinisilmiö on viime vuoden tulokkaita. Se lisääntyy myös siemenistä; toivon sinisilmiökasvustoa tälle paikalle...

4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani. b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi ainakin yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!

b. Puutarhan hoitoon kuuluu mielestäni se, että tilanne elää. Toiset kasvit menestyvät vähän liiankin hyvin, toiset joutuvat väistymään. On mielenkiintoista seurata, miten puutarha kehittyy vuosien myötä!


Lilja Lollypop sinnitteli hengissä monta vuotta yhden varren voimin, mutta nyt se lisääntyy vuosi vuodelta.


5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Se voisi olla se pergola, josta olen jo haaveillut vuosia...

Pergolaa en ole saanut, mutta viime vuonna hankin terassille edullisen katoksen Ikeasta. Se osoittautui hyväksi hankinnaksi. Siihen voisi ohjata kasvamaan kesäköynnöksiä.


6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2022?

                                                                          a. Sää

                                                                   b. Kukkaloisto

c. Joku muu. Mikä?

c. Viime kesänä elokuu oli niin lämmin, että hyviä perhoskelejä riitti kuun loppuun saakka. Puutarhassani kasvaa punalatvaa, joka kukkii vasta elokuun lopulla. Nyt ensimmäistä kertaa se oli aivan täynnä perhosia elokuun lopun hellepäivinä. Ihana näky, jota saan varmasti vaan muistella tulevina vuosina.7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

En tiedä, onko tämä saavutus, mutta iloitsin kovasti, kun sirotuomipihlajani kukki ensimmäistä kertaa. Ostin sen vähän huonokuntoisen taimena ja rusakko kävi vielä parturoimassa sen ensimmäisenä talvena. Mutta niin vaan pieni puu toipui ja kukki viime keväänä.
8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Löysin sattumalta taimimyymälästä ruusunätkelmän taimen. Istutin sen mökin portaiden viereen. Iloitsin, kun kukan väri osoittautui kauniin vaaleanpunaiseksi. Toivottavasti se talvehtii hyvin ja kukkii ensi kesänäkin...
9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?

Esikasvatin lumotupakkaa ja oletin, että se muistuttaa kasvutavaltaan narsissitupakkaa tai koristetupakkaa. Kasvi olikin aivan eri tyylinen. Se kasvoi hyvin korkeaksi ja haaraisten varsien päässä olevat pienet kukat eivät olleet kovin koristeellisia. Lumotupakalle sanon ei jatkoon.

Lumotupakka, mukana yksi narsissitupakkakin.
10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Ruusunätkelmän suloinen väri yllätti positiivisesti. Samoin kesä-heinäkuun vaihteessa kukkineet saksankurjenmiekat.11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Suurin pettymys oli ilman muuta monta vuotta kukkapenkissä talvehtineen ruostekukan menehtyminen. 


12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?

Käytin suurimman osan kesäkukkiin ja toisen mokoman tulppaanin sipuleihin syksyllä.

Kesäkukkia on ruukuissa ja astioissa ympäri tonttia.13. Mitä opit?

Opin vielä paremmin ymmärtämään puutarhani pienilmastoja. Valo ja varjo vaikuttaa paljon kasvien menestymiseen ja kukinnan onnistumiseen.


14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...

Odotan kovasti tulevaa kasvukautta. Juuri nyt tämän harmaan talven keskellä on kova ikävä värejä!

Tätä odotan...!Haasteen säännöt:

1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja.
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.


Sain haasteen Betweeniltä Rikkaruohoelämää -blogista.  Ja haasteenhan on alunperin laittanut liikkeelle Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista. Tämä on tainnut liikkua jo niin pitkään blogeissa, etten nyt haasta ketään erityisesti, mutta jos haluat vielä muistella mennyttä puutarhavuotta, niin ota haaste mukaasi!

4 kommenttia:

 1. Tämän haasteen avulla on mukava kerrata edellistä puutarhavuotta!
  Ihanan hempeä väri ruusunätkelmässä!

  VastaaPoista
 2. Sinulla on niin ihana mökkipuutarha ja tuosta on varmasti monelle hyvä vinkki, että istutusalueet kannattaa istuttaa aika täyteen. Värien ja muotojen yhdistely sinulla on totisesti hallussa, niin kauniita kasviryhmiä.
  Ruusunätkelmäsi on tosiaan ihastuttavan värinen.
  Antoisaa kevään odottelua!

  VastaaPoista
 3. Suklaakosmosten liitto heinien kanssa on kaunis. Tähtililja kruunaa ja korostaa suklaakosmoksen tummuutta. Ihana näky.
  Kuva pikkuisesta Hildasta korkeiden kasvien vieressä on jotenkin hyvin liikuttava. Siinä on läsnä kesän lämpö, kasvien vehreys ja pienen tytön ihmettely.

  VastaaPoista
 4. Kiva, että osallistuit haasteeseen! Se onkin kiertänyt tänä vuonna ennätyksellisen pitkään ja jokaisen osallistuneen postausta on ollut oikein mukavaa lukea.
  Kosmosten ja tähtililjojen yhdistelmä on todella kaunis ja miten hurmaavan sävyinen ruusunätkelmä! Minä sain kesällä valkoisen ruusunätkelmän taimen, joka jurotti suunnilleen koko kesän kukkapenkissä. Syksyllä kuitenkin kasvoi vähäsen, joten toivon mukaan se teki juuristoa. Toivotaan, että meidän kummankin ruusunätkelmät talvehtisivat hyvin ja kukkisivat runsaina kesällä.
  Kohdassa 13 olet tehnyt todella tärkeän havainnon valon ja varjon vaikutuksesta kasvien menestymiseen. Puutarhan pienilmastossa riittää opittavaa vaikka koko loppuelämäksi, sillä puuvartisten kasvaessa olosuhteet niiden lähistöllä muuttuvat. Varjoa tulee lisää, voi olla kuivempaakin kun puu imee enemmän vettä, mutta vastapainoksi puu antaa suojaa tuulilta ja halloilta. Puun tai ison pensaan kainalossa voi viihtyä joku arkajalkakin, joka ei ole selvinnyt toisella puolella pihaa.
  Viimeinen kuva herätti jo pienen kaipauksen keväästä. Vielä muutama kuukausi ennen kuin pääsee etsimään krookusten piippoja.
  Mukavaa kevään odotusta!

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!