sunnuntai 26. elokuuta 2012

Soihtunauhus täydessä kukassa

 
Istutin soihtunauhusta mökkini pihaan kaksi vuotta sitten samalla, kun tein sinne ensimmäistä sipulikukkapenkkiäni. Ajattelin, että nauhuksen lehdet peittävät sitten kasvaessaan lakastuvien sipulikukkien lehdet. Soihtunauhus kukki viime vuonna yhden kukkavarren voimalla ja oli muutenkin hyvin vaatimattoman kokoinen. Nyt kun taimet ovat päässeet hyvään kasvuvauhtiin, kukkavarret ovat puolitoista metrisiä. Nauhuksissa on ollut koko kesän ajan lehtokotiloita, mutta ne eivät ole saaneet mainittavaa vahinkoa aikaan.
 
Viime viikonloppuna pihassani oli parhaimmillaan yhdeksän perhosta aterioimassa  mäkimeiramikasvustossa. Tänä viikonloppuna meirami oli 'so last season'. Mutta nauhuksissa kävi miltei hupaisa kuhina, kun parikymmentä neito-, nokkos ja sitruunaperhosta ahkeroi meden syönnissä.
 
Aamulla, kun aurinko ei vielä paistanut suoraan kukkiin, perhoset lennähtivät välillä lämmittelemään aurinkoiselle seinustalle.
 
 
Nokkosperhosten kuvioinnissa on hienon hienoja eroja. Sinipilkkuinen koristeraita siivenlaidassa on uskomattoman kaunis!
 
Nauhuksista sanotaan, että ne ovat varjoisan paikan kasveja. Nämä soihtunauhukseni kasvavat paikassa, johon paistaa aurinko puolesta päivästä pitkälle iltapäivään. Kuumina päivinä niiden suuret lehdet nuupahtivat ja jouduin kastelemaan niitä muutamia kertoja jopa tälläisenä viileänä ja sateisena kesänä. Ajattelin jo, että siirrän nauhukset varjoisampaan paikkaan, mutta nyt kun perhoset tuntuvat viihtyvän parhaiten auringon paisteessa, taidan sittenkin jättää nauhukset paikalleen. Täytyy vain sitten huolehtia kastelusta hellekesinä.
 
Mukavaa elokuun viimeistä viikkoa sivullani vieraileville!
 
 
 

10 kommenttia:

 1. Nauhus on lempparikasvini.
  Tänään oli ihana loppukesän lämpöinen sää ja se sai perhoset todella vilkkaaseen liikenteeseen. Lenkillä ollessa laskin 28 perhosta lentelemässä 7 km:n lenkinaikana.

  VastaaPoista
 2. Nauhukset ovat loppukesän ilo. Paljon perhosia näyttää viihtyvän sinunkin puutarhassasi.

  VastaaPoista
 3. Kylläpä on paljon perhosia! Meillä on valtikkanauhuksia, mutta mutta niissä ei ole ainakaan vielä näkynyt yhtään perhosta.

  VastaaPoista
 4. Nauhukset ovat upeita perhosmagneetteja.
  Ihanaa seurata perhosia. Ne ovat niin kauniita ja keveitä.

  VastaaPoista
 5. No onpas siellä perhosia liikenteessä. Muutaman olen kans jaloangervoissa nähnyt, muttei tuollaista ryntäystä ;)

  VastaaPoista
 6. Voi mahdoton mikä määrä perhosia, olenkohan ikänäni noin monta nähnyt :) Kauniit kuvat samoin upeista soihduista, tai siis nauhuksista.

  VastaaPoista
 7. Meillä on muina kesinä ollut purppurapunalatvoissa valtavasti perhosia. Useita aina samassa kukinnossa. Nyt perhosia on ollut meillä vähemmän sekä kerrallaan nähtynä että ylipäätään yhteisesti laskettuna. Tuo valtikkanauhus voisikin olla uusi perhosmagneetti, joten kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 8. Mökkipuutarhassani on muutenkin paljon hyönteisiä, alkukesästä oli hyttysiä valtavasti ja pitkin kesää on kukissa paljon erilaisia kukkakärpäsiä ja muita pörisijöitä. Tuntuu kyllä hyvältä, että perhoset ovat löytäneet nämä nauhukseni näin sankoin joukoin. Purppurapunalatva voisi olla hyvä lisä perhosbaarin valikoimiin.

  VastaaPoista
 9. Kiitti vinkistä! mulla on kolme nauhusta ja vinkistäsi keksin, että istutan ne samaan penkkiin (ehkä) ja juurille narsisseja. Kaikki ovat vähän hakoteillä meidän pihassa ;)

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!