lauantai 6. lokakuuta 2012

Nerine kukassa

Nerine bowdenii


Ostin Tallinnasta keväällä Nerine bowdeniin sipuleita, kun satuin niitä näkemään paikallisessa marketissa. Nerine on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva narsissikasvi, joka kasvattaa keväällä lehdet ja kukkii syksyllä, eteläisen pallonpuoliskon kevään aikaan.

Idätin sipulit ruukussa parvekkeella ja vein nerinet sitten mökille kukkapenkkiin. Syyskuun alussa huomasin, että kasvissa oli nuppu. Nostin kasvin maasta ruukkuun ja toin sen parvekkeelle lämpimämpiin oloihin kehittämään kukkavartta. Kukkavarsi venyi pituutta, mutta kukka ei vain alkanut aukeamaan. Viimein älysin nostaa kasvin aina päiväksi sisälle lämpöiseen ja vihdoin alkoi nupusta näkymään väriäkin.


Nerine kukkapenkissä
 
Nerine parvekkeella syyskuun alussa
 

 

 
Nuput ja kukat ovat herkän näköisiä. Terälehdet ovat pinkit ja niiden reunat ovat vähän tummemmaksi värittyneet.  Nyt, kun kukat avautuvat, kasvi kellastuttaa ja pudottelee lehtiään. Sen voisi kuulemma talvettaa viileässä ja saada ensi vuonna uudestaan kukkaan. Täytyypä yrittää sitä. Mutta juuri nyt nautin nerinen avautuvien kukkien kauneudesta!
 
Hyvää viikonlopun jatkoa sivullani vieraileville!

12 kommenttia:

 1. Voi kuinka kaunis. Ihana kun sait sen kukkaan. En olekkaan tuollaista nähnyt. Toivottavasti saat sen viihtymään talven yli, mutta ihanaa kuitenkin että nyt kukkii!
  Oikein hyvää sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuin niin tuosta ensimmäisestä kukasta, että täytyi heti laittaa kuva tähän blogiin. Täytyy laittaa siitä vielä uusi kuva sitten, kun useampia kukkia on auki. Kaunis se on!

   Poista
 2. Kannatti nähdä vaivaa, nerine on oikea kaunotar. Toivottavasti talvehtii hyvin ja on ensi keväänä jo tottuneempi pohjoisen oloihin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän ehdottomasti talvettaa sen. Se taitaa talvehtia lehdettömänä, koska pudottelee nyt lehtiänsä. Kannattaa varmaan ottaa se varastosta ikkunalle jo hyvissä ajoin kevätauringon alkaessa paistaa, niin saattaisi kukkiakin aikaisemmin.

   Poista
 3. Aika jännä kasvi. Enpä ole tuohon ennen törmännyt.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Niin, tämä on vähän kuin minikokoinen amaryllis. Kukka on nyt avauduttuaan noin 6cm pitkä.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kaunis on! Odottelen miltä se näyttääkään, kun kaikki kukat ovat auki.

   Poista
 6. Onpas kaunis kukka;väri on kaunis ja kukan muoto omaa silmääni mielyttävä.
  Kaikenlaisiin uusiin kasvaihin sitä täällä blogi-maailmassa törmääkin :)

  VastaaPoista
 7. Aina välillä tekee mieli kokeilla jotain uuttakin. Kokeilujen tulokset on sitten kiva jakaa täällä blogissa :)

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!