maanantai 22. heinäkuuta 2013

Sitkeitä sissejä ja muita kukkijoita

Loppukesän kukkijat aloittelevat mökkipuutarhassa.


Tämän liljan piti kukkia jo viime kesänä. Yritin silloin kasvattaa tätä liljaa ruukussa, mutta ruukusta ei noussut yhtään mitään ja kumosin lopulta mullat ja pehmeiltä ja mädäntyneiltä näyttävät sipulit kesäkurpitsapenkkiin. Syksyllä talikoin kurpitsapenkin multaa kompostiin ja löysin kolme liljan sipulia, jotka näyttivät yllättäen eläviltä. Laitoin sipulit kaivonrenkaan multaan ja unohdin ne... kunnes keväällä kaivonrenkaasta alkoi nousta liljan versoja. Nyt kaivonrenkaassa kukkii siis värililja Lollipop, sitkeä sissi :) 


Ostin keväällä Türistä syysleimun Blue Paradise. Kukka on avautuessaan lila, mutta muuttuu kukinnan edetessä sinisemmäksi.
Viimekesän kehäkukat kylväytyivät itse kasvupaikalleen ja saan tänäkin kesänä nauttia niiden iloisen keltaisista, nostalgisen  tuoksuvista kukista.Väriminttu ja mäkimeirami muodostavat kiehtovan väriparin.
Mummonpalsamit ovat tulleet kovin hitaasti kukkaan, mutta nyt mökin ikkunoilla kukkii jo pari vaaleanpunaista ja yksi lohenpunainen palsami. Pelkäsin, että näiden kastelusta tulisi ongelma, jos olisin pitkään pois mökiltä. Palsamit ovat pärjänneet hyvin. Pari kertaa lehdet ovat vähän nuokkuneet, mutta palsamihan toipuu hyvin pienestä kuivahtamisesta.Tässä on toinen sitkeä sissi. Kevättalvella ruukkukukaksi ostamani muurikello kasvaa ja kukkii kivenkolossa. Pahaksi onneksi istutin sen paikkaan, jossa minttu ja mäkimeirami ahdistelevat sitä. Sinnikäs kaveri kukkii silti :)


20 kommenttia:

 1. Onpas muuten kiva yhdistelmä tuo mäkimeirami ja väriminttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen ja violetti on kivat yhdessä, lisäksi kummatkin on hyviä mesikasveja.

   Poista
 2. Palsami hurmasi minut täysin. Sivullani on sinulle jotain:) Käy hakemassa:) Ihanaa kukkivaa kesää yhä edelleen

  VastaaPoista
 3. Kaunis lilja.
  Meillä ei leimut vielä kuki,

  Onpas muuten kauniin värisiä palsamia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muut leimut minullakin on vielä nupulla. Liljojen kasvattajana olen aika tumpelo, mutta ihana, että kukkivat siitä huolimatta :)

   Poista
 4. Kyllä ovat ihania nuo sinun palsamisi. Niin myös kaikki muutkin, mutta ovat minulle tutumpia, mutta palsamia en ole kasvattanut. Taidampa nyt innostua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli kotona palsameita muutamana kesänä ikkunalla, kun olin lapsi. Palsamit muistuivat mieleeni, kun mietin mökin ikkunalle sopivaa kasvia, joka kestää vähän pidempiäkin kasteluvälejä.

   Poista
 5. Palsamit ovat hallittuina kauniita. Olen ollut kitkemässä jättipalsamia suojelumetsästä, se jyrää kaiken alleen kuulemma, minusta se kuitenkin pysyttelee suunnilleen samalla alueella koko ajan. Minullakin ruukusta maahan viskattu muurikello kukoistaa perennapenkin reunassa, sitkeä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta jättipalsami on juuri sellainen agressiivisesti leviävä kasvi, joka valtaa alaa muilta. Sitä olen yrittänyt saaada pois mökkipihastakin, mutta aina löytyy uusia taimia... Tämä mummonpalsamikin näyttää tekevän kovasti siementä.

   Poista
 6. Siis ihana tuo palsami, melekein kuin gladioulus, vaatimattomampia versioita olen nähnyt kyllä. Oikein mukavata alakavvaa viikkua sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko ikkunan korkuinen, hempeän värisenä kukkiva palsami on ihana :) Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 7. Minutkin tuo palsami lumosi. Tuollaista en ole nähnyt vielä koskaan. Kauniita ovat kukkasi olleet kautta kesän, niitä täällä huokaillen ihailen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha tuntuu nyt vähän vetävän henkeä ja valmistuvan loppukesän suureen kukintaan. Koko kesän on kyllä ollut jotain kukassa, mutta nyt on joka penkissä paljon nuppuja kehittymässä...

   Poista
 8. Ihana kesäinen väriloisto! Väriminttua istutin itsekin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väriminttu on vähän ahtaassa paikassa idänunikon naapurina, sille täytyy raivata ensi kesäksi enemmän tilaa. Tykkään kovasti sen kaksikerroksisista kukista.

   Poista
 9. Tuollaiset sitkeät sissi ovat mukavia yllättäjiä. Tulee sellainen tunne, ettei sitä olekaan ihan tumpelo. Väriminttu ja mäkimeirami ovat minustakin kauniit kaksistaan.

  VastaaPoista
 10. Voi että nuo balsamit on ihania! Mummolla oli niitä.

  VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!