tiistai 6. tammikuuta 2015

Amarylliksiä


Amaryllikset ovat mielestäni kaikkein ihanimpia joulukukkia. Hankin yleensä jouluksi ainakin yhden nuppuisen amarylliksen. On ihana seurata nupun avautumista. Siinä kokee sitä samaa kiehtovaa iloa, mitä tuntee kesällä puutarhan kehitystä seuratessa.

Amarylliksen kukinnasta on iloa pitkään, kun sama sipuli tekee useampia kukkavarsia. Sipulin voisi säästää ja saada kukkaan vielä uudestaan, mutta en ole koskaan onnistunut siinä. Kukinnan jälkeen kasvavat pitkinä retkottavat lehdet eivät ole kovin esteettisen näköisiä. Yleensä väsyn aika nopeasti katselemaan niitä ja heitän sipulin pois. Sipuliruukkuun pesiytyy  myös usein banaanikärpäsiä, eikä niistä tahdo päästä eroon mitenkään muuten kuin heittämällä kasvin pois.

Tänä vuonna innostuin kokeilemaan amarylliksen kasvatusta itse sipulista asti. Ostin marraskuussa kolme sipulia. Kahdesta sipulista piti tulla tumman punaiset kukat ja yhdestä erikoiset, kapeaterälehtiset, puna-keltaraitaiset kukat.
Istutin sipulit 10.11. Ensimmäinen kukka avautui 15.12., viikko ennen joulua. Kukka oli ihanan syvän tumman punainen, samettisen näköinen. Kuva yllä ei tee oikein oikeutta kukan syvän tummalle värille, kamerani ei onnistunut tallentamaan sitä ihan oikein.Tästä sipulista nousi kaksi vartta, joista toisen kukat avautuivat 23.12. Tämä amaryllis oli sopivasti kauniisti kukassa jouluna.


Toisenkin amarylliksen piti olla tumman punainen, mutta kukka olikin kirkkaan punainen ja siinä oli valkoinen keskusta. Tämä sipuli tuli kukkaan 28.12. -melkein kaksi viikkoa myöhemmin kuin ensimmäinen sipuli, vaikka istutusajankohta ja kasvuolot olivat olleet samat.


Kolmas amaryllis ei ollut sekään ihan sitä, mitä pakkauksen kuva lupasi. Kapeaterälehtisen kaksivärisen kukan sijaan tuli leveämpi terälehtinen valko-punaviirullinen kukka. Tämä sipuli avasi ensimmäisen kukkansa uudenvuodenpäivänä.

Amaryllikset näyttävät tulevan kukkaan aika eri tahtia. Ensimmäisenä kukkaan tulleella sipulilla oli eniten paksuja, eläviä juuria mikä varmaan selittää sen, että se tuli kukkaan jo viiden viikon kuluttua istuksesta. Toiset sipulit joutuivat ensin kasvattamaan juuria ja vasta sitten kukkavartta ja olivat kukassa vasta seitsemän viikon kuluttua istuksesta. Kukintaa on aika vaikea ajoittaa juuri jouluksi. Onneksi sentään yksi amarylliksistäni onnistui kukkimaan oikeaan aikaan.

Kaikki amaryllikset tekevät parhaillaan vielä uutta kukkavartta, joten ihanaa kukintaa on luvassa vielä pitkään :)!

28 kommenttia:

 1. Ihanat amaryllykset.
  Minun viimevuotisista sipuleista ei tullut yhtään kukkaa.
  Sain kuitenkin pojalta kaksi ja niistä toinen kukkii parhaillaan ja on vielä tulossa toinen.
  Mukavaa Loppiaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulin saaminen uudestaan kukkaan on niin työlästä, että mielummin ostaa joka joulu uuden. Mukavaa loppiaista sinullekin!

   Poista
 2. Ihanaa, pitkä kukinta-aika ja yhä uusia kukkia!
  Minulla on nyt vain vanhoja amarylliksiä ja se on ihan sattumanvaraista, koska niihin tulee kukkia. Molemmat kasvattivat syksyllä vähän lehtiä. Saas nähdä! Ehkä pääsiäiskukkia ;-) Olen niin epäjärjestelmällinen, etten osaa kukittaa niitä oman pääni mukaan, joten ne saavat pitää oman päänsä. Eivät kyllä edes kuki joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana nauttia keskitalvella kauniista kukinnasta! Jos näistäissä sipuleissa näyttää olevan vielä voimaa kukinnan loputtua, voisin yrittää niiden säilyttämistä uuteen kukintaan. Näissä itse kasvatetuissa ei ole ainakaan vielä banaanikärpäsiäkään kiusana.

   Poista
 3. Amaryllis on kiitollinen kasvi ja sopii allergisellekkin. Nyt sain jouluksi yhden uuden, joka juuri aukaisee toisen kukkavanan kukkia. Sainhan sentään kaksi uutta, kukkakorissa toinsen joka kanssa nyt kasvattaa uutta kukkavanaa. Entisiä on kaksi juuri aukaisemassa kukkiaan ja kolmannessa nousee juuri sipulista kukkavana ylös. Koitan aina saada ne johonkin sopimaan kukinnan jälkeen ja sitten kesäksi pihalle tai tuonne mökkiin ja syksyllä lehdet poikki ja pimeään varastoon odottamaan uusia nuppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on kotonasi hyvät olosuhteet amarylliksille, kun saat ne pysymään lehdessä kesään saakka ja kukkimaan uudestaan lepokauden jälkeen. Kerrostalossa on aina joko liian pimeää tai liian lämmintä, eikä sipuli saa kerättyä voimaa vaan nahistuu. Täytyy nyt vain nauttia tästä ensimmäisestä kukinnasta.

   Poista
 4. Upeat kukat kaikki kolme! Minulle on varmaan sääntö, että kukka on aivan eri värinen mitä kuvapussi lupaa, mutta yhtä kaikki kun ovat kauniita kuitenkin. En ole koskaan saanyt amaryllystä kukkimaan uudelleen. Hakusessa olisi sellainen vanhanaikainen, jollainen kotona oli kun olin lapsi. Se oli sellainen pienikukkainen, teki kukkavanoja koska huvitti ja lehdet olivat kapeat. Löysin yhden sellaisen ja sitä nyt kasvattelen, se tekee sivusipuleita ja kerran kukkinut. Annan sen huilata pelakuiden kanssa nyt talven. On mulla muutama Madeiran bellabonnakin mutta ne eivät ole kukkineet vielä, toivottavasti joskus kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli joskus sellainen maatiaisamarylliksen alku, joka olisi ollut pienikukkainen... onnistuin sitten saamaan sen hengiltä, ennen kuin se kukki. Vähän jäi harmittamaan, etten saanut sitä puna-keltaraidallista, jota pakkauksesn kuvassa luvattiin, mutta ihania ovat nämä yllätysväritkin :)

   Poista
 5. Upea Amaryllis. On kyllä joulun kauneimpia kukkia <3

  Mukavaa loppiaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aatelisen näköinen kukka -ei sitä turhaan ritarinkukaksikin nimitetä. Mukavaa loppiaista sinullekin!

   Poista
 6. Todella upeita ja kauniita. Minäkin olen viime vuosina hankkinut aina amarylliksen jouluksi. Ostin nytkin valkoisen "Wedding Dancen", mutta se ei ehtinyt kukkaan ajoissa, vaan aukaisi nuppunsa vasta muutama päivä sitten. Toisen kerrotun valkoisen (nimilaputta olleen) amarylliksen ostin jo paljon ennen joulua ja se kukki upeasti ja kauan. Kukittanut olen vanhan sipulin onnistuneesti vain kerran ja siitäkin on aikaa. Nyt ajattelin kaivaa sipulin kesäksi kukkapenkkiin keräämään ravinteita ja voimaa itseensä ja katsoa miten käy.

  Hyvää loppiaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo punavalkoinen on aika jouluisen värinen, eikä sellaista näe usein myynnissä. Valkoinen amaryllis on aina upea! Hyvää loppiaista sinullekin!

   Poista
 7. Kauniita! Olen muutaman kerran saanut kukkimaan uudelleen, kerran innostui kukkimaan pääsiäisenä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileässä kasvupaikassa lehdessä olevat sipulit saisi paremmin kestämään kesään saakka, mutta mistä sellaisen keksisi kerrostalossa... Täytyy nauttia nyt vaan tästä kukinnasta niin kauan kuin sitä riittää.

   Poista
 8. Mie olen enempi hyasintti. Mutta kyllä Rouva Amarylliskin vaan on komea suurine ihmeellisine kukkineen!
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasinttikin on ihana ja niin jouluntuoksuinen :) Tänä vuonna minulla oli vain yksi hyasintti, joka teki jouluksi kaksilatvaisen kukinnon ja uudeksivuodeksi vielä uuden pienemmän kukkavarren.

   Poista
 9. Ovat kyllä ihania kaikki! Ehkä se olikin hyvä että kukkivat peräkkäin, saat pitempään ihailla niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukintaa on jatkunut nyt tauotta 15.12. lähtien ja uusia nuppuja on avautumassa. Ensimmäiseksi kukkinut tekee kolmatta kukkavartta, saapa nähdä riittääkö sipulin voima.

   Poista
 10. Todella kauniita ovat nämä kukkasi!
  Hyvää loppiaisiltamyöhäistä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven keskellä sitä kaipaa kaunista katseltavaa ja kuvattavaa :).

   Poista
 11. Kakkoskuvassa on hieno tausta. Takaa tuleva valo korostaa kukan yksityiskohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amarylliksiä on vaikea kuvata, kun sisällä on niin vähän luonnonvaloa ja salama tekee kuvasta luonnottoman. Ikkunan takana oleva luminen metsä toimi hyvänä taustana.

   Poista
 12. Amaryllis on kyllä upea kasvi. Itse kävin hakemassa viimevuotisen amarylliksen jo loka-marraskuussa kellarista valoon ja lämpöön, tuloksena vain pitkiä lehtiä. Nyt se saa olla hämärässä ja kesällä vien ulos pensaan alle. Jos tuo ensi jouluksi taas kukkimaan innostuisi. En ole minäkään kertaakaan vielä onnistunut kukittamaan uudelleen amaryllista, vaikka siihen olen konkarilta ohjeet saanutkin. Multasormeni ei liene vielä riittävän multainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritystä ja erehdystä se on aina näiden kasvien kanssa :)

   Poista
 13. Ihanat kukat ja kukkivat sopivasti tuoden iloa sinulle pitkään pimeimpänä vuodenaikana. Minun kokemusteni mukaan nämä nykyiset, kolme vanaa tekevät amaryllikset ovat vaikeampia saada uudestaan kukkimaan. En juuri ole onnistunut. Silloin kun niihin tuli vain yksi, tai kaksi vanaa, sain ne kukkimaan monta vuotta. Pitkin talvea, en kyllä jouluksi.
  "mummeli" on todellinen viherpeukalo, kun siinä onnistuu. Sinäkin olet, kun sait uudet sipulit noin sopivasti kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että sipulit on viritetty kukkimaan jollain hormoonikäsittelyllä, joka saa ne käyttämään kaikki voimansa ensimmäiseen kukintaan. Ihanaa, kun tosiaan kukkivat nyt tammikuun ilona :)!

   Poista
 14. Yllättävän pitkään näistä ritarinkukista on iloa. Ja onneksi ne kaikki eivät ole samassa rytmissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eri lajikkeilla on varmaankin oma kukkimisrytminsä. Ihania ovat!

   Poista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!