torstai 15. tammikuuta 2015

Talvidendrologiaa, sateenvarjojalava

Kävin puutarhakoulun Lepaalla 90-luvun alussa. Heti koulun alkajaisiksi täytyi opetella tunnistamaan parisataa koristekasvia sekä suomalaiselta- että tieteelliseltä nimeltä. Se ei tuottanut vaikeuksia, sillä kasvit olivat vielä lehdessä ja suhteellisen helppoja erottaa toisistaan. Myöhemmin meitä opetettiin tunnistamaan puuvartisia kasveja myös talviasussaan. Se ei ollutkaan enää niin helppoa, risu kuin risu näytti samanlaiselta. Vähitellen silmä alkoi erottaa eri kasvien tyypillisiä tuntomerkkejä; silmujen asento oksalla, oksan väri ja kiilto tai mahdollinen nukka, edelliskesän lehdenkannan jättämä arpi oksalla, kaarnan erilaiset kuviot ja puiden tyypilliset oksakulmat ja muodot yms.

Talvidendrologia on silti vieläkin vaikeaa. Ajattelin verestää taitoani ja laittaa tänne blogiinkin kuvauksia muutamista puuvartisista talviasussaan. Kuvasin puita ja pensaita Hatanpään arboretumissa.



Sateenvarjojalava (Ulmus glabra 'Camperdownii') talviasussaan. Sateenvarjojalava on vuorijalavan kaunismuotoinen riippamuoto.




Jalavan silmut ovat melko pyöreät, lämpimän ruskeat, nuoret oksat vihertävät. Silmut ovat tasaisesti vuorotellen oksan sivulla. Tästä syystä lehdessä oleva jalavan oksa näyttää litteältä.





Kaarna on harmaanruskeaa, pystyuurteista.



Talvidendrologia-sarja jatkuu talven aikana...



13 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!
    Odotan jatkoa! :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista todellakin. Odotan jatkoa minäkin innolla.

    VastaaPoista
  3. Vau, kiitos tästä mielenkiintoisesta postaussarjasta! Auttaa meitä puupäätarhureitakin kasvihommissa. Sanoinko jo, että kiitos! :)

    VastaaPoista
  4. No joo, risujen tunnistaminen ei todellakaan ole helppoa :) Hieno idea tämä sarja.

    VastaaPoista
  5. No nyt on upea sarja. Odotellaan jatkoa. Kiitos

    VastaaPoista
  6. Hienoa oppia tunnistamaan puita lehdettöminäkin.
    Tämä jalavayksilö lienee jo aika iäkäs, kun on noin paksu runkokin.

    VastaaPoista
  7. Kiva idea, odotan innolla jatkoa!

    VastaaPoista
  8. Aika upea jalava tuossa yläkuvassa. Minäkin odottelen innolla jatkoa tähän mielenkiintoiseen sarjaan.

    VastaaPoista
  9. Onpas vaikuttavan näköinen tuo jalava! Hatanpäältä Pirkkalan suuntaan on yhdessä vanhassa pihassa tuon näköisiä puita, niitä juuri eilen ihmettelin, olivat kauniita talvellakin. Jalavan silmut ovat aika turpeita jo!

    VastaaPoista
  10. moi:) Mie olen kans käynyt puutarhurikoulun joskus muinoin. Vieläkin kummittelee mielessä kaiken maailman latinalaisia nimiä, joiden merkityksestä ei ole aavistustakaan :) Eli paremmin muistat. Pikkusilmujen pullistuminen kevättä kohden on kaunista!
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhan hoidosta ei tullut lopullista leipätyötä, mutta rakas harrastus se on varmasti aina. Kerran puutarhuri, aina puutarhuri :). Kasvien maailma on kiinnostava kesällä ja talvella.

      Poista
  11. Hieno sarja. Olisi todella hyvä tunnistaa puut talvellakin. Minun pitäisi nyt torstaina mennä erääseen paikkaan ja ajo-ohjeeksi sanottiin, että siellä on paljon hevoskastanjoita! Ensin ajattelin, että helppoa, mutta milläs minä ne lehdettöminä ja kukattomina tunnistan? Eikä sinun sarjasikaan enää ehdi avuksi!

    VastaaPoista

Arvostan jokaista kommenttiasi! Thank you for your comments! Jag uppskattar din kommentar!